Dört Balkan Ülkesinin Başbakanları Varna’da Bölge Meselelerini Görüştü

Dört Balkan ülkesinin başbakanları (soldan sağa); Aleksis Tsipras (Yunanistan), Alexander Vuçiç (Sırbistan), Boyko Borisov (Bulgaristan) ve Mihai Tudose (Romanya), Bulgaristan’ın Varna şehrinde ortak bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda bölgesel meseleler ele alındı.

Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan başbakanları arasında ilk dörtlü zirve toplantısı Bulgaristan’ın Varna kentinde yapıldı.
Toplantıda ayrıca Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan arasında arasında ekonomi, ulaştırma ve özellikle de enerji alanındaki işbirliğinin daha da ivme kazanmasına vurgu yapıldı.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Romanya Başbakanı Mihai Tudose’nin himayesinde gerçekleştirilen ortak toplantıda bölge ülkeleri arasında, deniz karasuları denetimi, kriz ortamında elektrik enerjisi desteği ve ulaşım alanında 5 anlaşma imzalandı.
10042017-03b 10042017-03c
Romanya Başbakanı Tudose, iki ülkenin enerji sistemlerinin birbirine bağlanması sonucu kriz ortamında birbirine destek olabileceklerini belirterek, “Ülkelerimiz, hem NATO hem de Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak hiçbir alanda rekabet içinde olmadan AB için büyük bir önem taşıyor” dedi.
TUDOSE: “EN GEÇ 1 YIL İÇERİSİNDE SCHENGEN’E GİRECEĞİZ”
Schengen sahasına katılmak üzere girişimlerini sürdüren iki ülkenin “birlikte hareket etmeye mecbur olduklarını” dile getiren Başbakan Tudose, “En geç bir yıla kadar Schengen alanına katılacağız.” diye konuştu.
Borisov ve Tudose, daha sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, kasım ayında iki ülkenin kabine üyelerinin Bükreş’te bir araya gelmeleri konusunda fikir birliğine vardı.


BULGARİSTAN-ROMANYA ARASINDA I0’UNCU SINIR KAPISI AÇILDI
Borisov ve Tudose ayrıca, Bulgaristan’ın kuzeydoğusundaki Kaynarca köyü ile Romanya tarafında bulunan Lipnitsa köyü arasındaki yeni sınır kapısını hizmete açtı.
Başbakan Borisov, iki ülke arasında açılan 10’uncu sınır kapısının AB ortamında ilişkileri yoğunlaştıracağını söyledi.
Borisov, “Halklarımızın arasındaki kültürel, turistik ve ekonomik ilişkilere ivme verecek bu sınır kapısı, umarım arkadaşım Mihai ile birlikte açacağımız son sınır kapısı olmayacaktır” diye konuştu.
Bulgaristan ile Romanya arasında 2012 yılında imzalanan ikili anlaşmaya dayalı açılan Kaynarca-Lipnitsa sınır kapısının inşaatı 5 yıl önce tamamlanmış ancak bürokratik ve teknik nedenlerinden dolayı hizmete açılamamıştı.