‘Yasaklı Dil’ın Yazarı da Yasaklı!..

‘Ben yasaklı bir dilin yazarıyım’ diyen yazar Mehmed Uzun’un ismini Diyarbakır’a atanan kayyım parktan kaldırdı.
Son dönem Kürtçe edebiyatın en büyük isimlerinden Mehmet Uzun’un adı parktan silindi. Yeni atanan Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, vefatının 10’uncu yılı yaklaşırken, hayatını Kürt edebiyatına adayan ve kendisini “Ben yasaklı bir dilin yazarıyım” diyerek tanımlayan Mehmed Uzun’un isminin bulunduğu tabelayı parktan kaldırdı. Üzerinde Mehmed Uzun’un ismi, “Hilbe Agrî” marşının bir dörtlüğü ve Kürtçe harflerinin bulunduğu parktaki kitap anıtı da kaldırıldı.
KAYYUM ÖLÇTÜ TABELA İNDİ
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, parkın tabelasının indirilmesinden sonra Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, gece parka gelerek çeşitli ölçümler yaparak parktan ayrıldı.
Duruma tepki gösteren yazar İrfan Babaoğlu, “Son bir yıldır gerek belediyelere atanan kayyımlar tarafından, gerekse de mülki idari amirleri tarafından Kürt kültürel varlıklarına, sembollerine, dil ve edebiyatçı kişiliklere yönelik saldırı, yasaklama, yıkma, bozma, adlarını değiştirme gibi tahammülsüzlük içinde olduklarını okuyoruz. Bugün bu saldırı; Kürt dilini sürgünde, büyük acılar içinde modern bir kimliğe kavuşturan Mehmed Uzun’a kadar uzandığını görüyoruz. Bir halkın kültür ve edebiyatına saldırmak, ona yönelik en büyük hakaret ve saldırı olduğunun bilincindeyiz. Feqiyê Teyran Parkı’na, Mem û Zîn şaheserinin yaratıcısı Ahmed-i Hani’nin büstüne saldıranlar ve daha kamuoyuna yansımış ve yansımamış yüzlerce Kürt ve kadim Mezopotamya kültürel değerlerine saldıranlar, ne amaçla bu saldırılarını gerçekleştirdilerse, Mehmed Uzun’un adına saldırmaları da bu amaçtan farklı değildir. Üzgünüz” dedi. Babaoğlu, Mehmed Uzun’un 10. ölüm yıldönümü olan 11 Ekim’de Mehmed Uzun için anma yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Parkın açılışı 11 Ekim 2013’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Yenişehir Belediyesi tarafından yapılmıştı.
KAYYIMLARIN TEPKİ ÇEKEN İCRAATLARI

* Diyarbakır’da Roboski anıtı kaldırıldı.
* Eski DEP milletvekili Orhan Doğan’ın Cizre’deki büstü yıkıldı.
* Diyarbakır’da Lamassus heykeli ve Mervari kabartmaları kaldırıldı.
* 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın Kızıltepe’de bulunan heykeli kaldırıldı.
* Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin adının verildiği parkın adına değiştirildi.
* Ahmedi Hani’nin Doğubayazıt’taki büstü yıkıldı
* Lice’de Ceylan Önkol ve Medeni Yıldırım’ın adının verildiği parkların ismi değiştirildi.
* Mersin Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyım, Özgür Çocuk Parkı’ndan, üzerinde katledilen çocukların isimlerinin bulunduğu panoyu kaldırttı.