Katalonya Referandumunda Yüzde 90 Evet Çıktı: “Bağımsızlık İlanı Hakkını Elde Ettik”

Katalonya bağımsızlık referandumunda yüzde 90,09 evet oyu çıktı. Katalonya Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont Pazar günkü referandum sonrası bağımsızlık ilanı hakkını elde ettiklerini söyledi. Diğer Katalan liderlerle birlikte televizyondan halka hitap eden Puigdemont, tek taraflı bağımsızlık ilanı kapısının açıldığını belirtti. Puigdemont böylesi bir durumda kuracakları devletin bir “Cumhuriyet” olacağını da ifade etti.
Puigdemont, “Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır… Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak” dedi. Puigdemont ayrıca Avrupa Birliği’nin artık “kafasını başka yöne çevirmeyi sürdüremeyeceğini” de sözlerine ekledi.
Katalonya hükümetinin açıklamasında, İspanya merkezi hükümetinin görevlendirdiği güvenlik güçleri tarafından ‘el konuşmamış’ 2 milyon 262 bin 424 oy pusulasından 2 milyon 20 bin 144’ünün ‘Evet’ olduğu belirlendi.  176 bin 566 ‘Hayır’ oyunun kullanıldığı belirtilen referandum sonuçlarında, 45 bin 586 oy pusulasının boş, 20 bin 129’unun ise geçersiz olduğu kaydedildi.
İspanya Başbakanı: Bu referandum demokrasiyle dalga geçmektir
Oylamanın tamamlanmasının ardından İspanya Başbakan Mariano Rajoy da bir açıklama yaptı. Rajoy, Katalanların kandırılarak, yasa dışı bir oylamaya katılmaya zorlandıklarını belirterek, referandumu demokrasiyle “dalga geçmek” olarak nitelendirdi.
Katalonya’nın bölgesel başkenti Barcelona’da toplanan binlerce kişi ise sevinç gösterileri düzenledi. Barcelona’da bulunan Katalonya Meydanı’na kurulan dev ekranda son gelişmeler canlı yayınlandı.