Erdoğan’ın ‘Vana Kapatma, Aç Bırakma’ Tehditi Bir Gün Sürdü: Kuzey Irak’la Ticari Faaliyetlerimiz Devam Edecek

AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumdan sonra “Vanayı kapatırım, yiyecek bulamazlar’ sözleri bir gün sürdü. Erdoğan’ın aksi açıklamalarına rağmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Habur kapatılmayacak’ demişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de ‘Ticari faaliyetlerimizi devam ettireceğiz’ dedi.
Ekonomi Bakanı Zeybekçi, Erdoğan’ın ‘yiyecek dahi bulamayacaklar, vanayı kapatırız, ekonomik ambargo uygulayacağız’ sözlerini bir günde tekzip etti. Zeybekçi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ekonomik ambargonun tehlikeli bir söylem olduğunu dile getirerek “Ticaretle, ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz” dedi.
ABD: Erdoğan’ın IKBY’ye sözleri tehdit gibi
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna giden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yönelik sözlerini ‘tehdit’ olarak değerlendirdi. Nauert, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen “Siz yapıcı diyalog görmek istediğinizi söylüyorsunuz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY sınırını kapatmak ve petrol ihracatını durdurmaktan söz ediyor. Muslukları kapattığımızda, gelirleri kaybolacak yiyecek bulamayacaklar diyor. Sizce bu yapıcı diyalog mu?’ sorusunu ‘Bence bu kesinlikle Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir tehdit gibi görünüyor. Ama onun söyledikleri hakkında yorum yapmayacağım” diye yanıtladı.
IKBY Havalimanlarını Irak’a teslim etmiyor
IKBY Ulaştırma Bakanı Mevlüd Bavemurad, Bağdat hükümetinin bölgedeki havalimanlarının kendilerine teslim edilmesi talebini kabul etmediklerini söyleyerek, “Aksi durumda birçok vatandaş olumsuz etkilenecek” dedi. Bavemurad, Bağdat’ın 72 saat içerisinde Erbil ve Süleymaniye Uluslararası Havalimanları’nın merkezi hükümete teslim edilmesi çağrısıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.
Erbil ve Süleymaniye Havalimanları’nın, IKBY’ye ait olduğunu ve çalışmaya devam edeceğini belirten Bavemurad, kararı kabul etmedikleri gibi doğru da bulmadıklarını ifade etti.
Havalimanlarının kapatılması halinde birçok vatandaşın bundan olumsuz etkileneceğini dile getiren Bavemurad, “Bu karardan dolayı birçok hasta, öğenci, diasporada yaşayan vatandaş, bölgedeki diplomatlar ve Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları kötü bir şekilde etkilenecektir” uyarısında bulundu. IKBY’nin gayrimeşru bağımsızlık referandumu düzenlemesinden dolayı halkın cezalandırılmak istendiğini savunan Bavemurad, böylesi bir durumdan kimsenin netice alamayacağını, havalimanlarının siyasi meselelere karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.