Kürtçe Yeniden ‘Bilinmeyen Dil!’.. Hapishanede Kürtçe Her Şey Yasak

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler Kürtçe yazılan mektuplara el konulduğu, Kürtçe müzik dinlemenin ve şarkı söylemenin yasaklandığı ve cezalandırma gerekçesi yapıldığı söyledi.

Türkiye’deki cezaevlerinde artan hak ihlallerine Kürtçe yasağı da eklendi. Evrensel‘de yer alan habere göre ‘Altan’ adıyla konuşan bir tutuklu, Kürtçe olan her şeyin yasak olduğunu söyledi.
Tutuklu şunları söyledi:
Kürtçe yazılan mektuplara el konulmakta, Kürtçe müzik dinlemek ve şarkı söylemek yasaklanmakta, ceza gerekçesi yapılmaktadır. Yine Kürtçe, cezaevlerinde bir dönem olduğu gibi ‘bilinmeyen dil’ olarak kayda geçirilmektedir.
‘İKİ ELİ OLMAYAN MAHPUS HÜCREDE’
Cezaevlerinde hasta tutukluların sayısının da 1025’e ulaştığını söyleyen Altan, “Menemen R Tipinde tutulan Ergin Aktaş, iki eli olmamasına rağmen halen hücrededir. Yine benzer şekilde tekerlekli sandalyede 3 aydır fizik tedavi görmeyi bekleyen Ahmet Hami sevk beklemektedir. Bunun gibi onlarca hasta tutsağın en temel hakları ellerinden alınmakta, tutuklular cezaevi revirinden dahi yararlanamamaktadır” diye konuştu.
SEVKLER İŞKENCE AMAÇLI
Altan, yeni cezaevlerine yapılan sevklerin işkence amaçlı kullanılmasının yaygınlaştırıldığını belirtti. Çıplak aramanın rutin bir hale getirildiğini aktaran Altan, geceleri “arama” adı altında koğuşların basıldığını ifade ederek, “Tutuklular küfür ve hakaret eşliğinde darbedilmektedir. Koğuşlara yerleştirilen kameralarla 24 saat izleme yapılırken, Manisa T Tipi gibi bazı cezaevlerinde avukat odalarına dahi kamera yerleştirilmiştir. Ayakta sayım dayatılmakta, havalandırmaların kapatılması nedeniyle havasızlık sorunu yaşanmakta, tutsaklar yerlerde yatmak zorunda kalmaktadır. Sosyal alanlar kısıtlanmış, kütüphanelerden faydalanmaları kısıtlanmış, kitap, gazete, dergi kısıtlaması getirilmiş, eğitim hakkı cezaevi kurumunun insafına bırakılmıştır” dedi.