Böke: “Türkiye tek Yönetmelik Değişikliğiyle Bankacılık Sisteminde Uluslararası Kurallara Veda Etti”

CHP Ekonomiden Sorumlu eski Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Resmi Gazetede bugün yayınlanan ‘Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik’ değişikliğiyle Türkiye’nin  bankacılık sisteminin uluslararası kurallara veda ettiğini söyledi. Böke, “Resmi gazetede yayımlanan değişiklikle bankaların özkaynak hesaplamaları değişti. Olmayan varlıklar hesaba dahil edilecek! Bankaların özkaynakları sanal olarak arttırılacak.” dedi.
Düzenleme ile Türkiye’nin  bankaların uluslararası standartlarda çalışmalarını sağlayan kısaca Basel Komitesi olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Komitesi’ne veda edeceğini anlatan Böke,  “Uyarıyoruz: Finansal sistemi bozarsanız tüm ekonomiyi alt üst edersiniz.” dedi.
Selin Sayek Böke Resmi Gazete’de hayata geçirilen düzenleme ile ilgili twitter hesabından şu açıklamaları yaptı ;
1)Türkiye AKP iktidarı tarafından dünyadan kopartılmaya devam ediliyor! Bugün de bankacılık sistemi uluslararası kurallara veda etti! +
2) BASEL bitti! Resmi gazetede yayımlanan değişiklikle bankaların özkaynak hesaplamaları değişti. Olmayan varlıklar hesaba dahil edilecek!
3)Bankaların özkaynakları sanal olarak arttırılacak. Resmi gazetede yayınlanan,bankaların bilançoların makyajlanması gerekliliğinin itirafı!
4) Güven yoksa ekonomik sistem altüst olur! Bu makyajla iktidar kimi kandıracağını sanıyor: Vatandaşı mı? Yatırımcıyı mı?
5) Sanal bankacılık rasyoları, açıklanamayan milli gelir revizyonları… Rakamına güven duyulmayan ekonomiye de güven duyulmaz!
6) Uyarıyoruz: Finansal sistemi bozarsanız tüm ekonomiyi alt üst edersiniz.
Yönetmelik ne getiriyor
Bugün Resmi Gazetede yayınlan ‘Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte Değişikliği ile ilgili düzenlemede şu değişiklikler yapıldı;
Özkaynak unsurlarına uygulanacak indirim esasları
“MADDE 9 – (1) Aşağıda belirtilen kalemler çekirdek sermaye hesaplamasında indirim kalemi olarak dikkate alınır.
İşte bu sermayeden indirim esaslarında bir değişiklik yapıldı. 8. Fıkra b bendindeki o değişiklik şurada yapıldı:
(8) Aşağıda sayılan kalemler, bu maddenin önceki tüm fıkra hükümleri uygulandıktan sonra bulunan ana sermaye ve katkı sermaye toplamından indirilir.
a) Kanunun 50 ve 51 inci maddeleri hükümlerine aykırı olarak kullandırılan krediler,
b) Kanunun 57 ncimaddesinin birinci fıkrasındaki sınırı aşan tutarlar ile bankaların alacaklarından dolayı edinmek zorunda kaldıkları ve aynı madde uyarınca elden çıkarmaları gereken emtia ve gayrimenkullerden edinim tarihinden itibaren beş yıl geçmesine rağmen elden çıkarılamayanların net defter değerleri,”
Yönetmeliğe göre, bazı kalemlerin sermaye toplamından indirilmesinden vazgeçildiği ifade ediliyor. Yani bankalar artık sermaye yeterliği rasyolarını tutturmakta kendilerine göre daha avantajlı olacak. Yeni sermaye eklemek, karşılık ayırmak gibi konularda eskisi kadar zorlanmayacaklar. Fakat uzmanlar mevcut durum aynı iken karların sanal olarak artmış olabileceğini bunun ciddi tehlike olduğunu vurguluyor.