Çimentosuz Beton Buluşu Genç Romen Bilim Adamına Altın Madalya Kazandırdı

Romanya’nın Cluj ilinde doktora öğrencisi olan Adrian Lăzărescu (27), hiç çimento kullanmadan daha güçlü etki yapan ‘beton’ icat etti. Yeni buluşu, genç bilim adamına altın madalya kazandırdı.
beton
betonHazırladığı “çimentosuz daha güçlü beton” buluşunun yer aldığı doktora tezi,  Lăzărescu’ya Güneydoğu Avrupa yeni buluş ve icatlar yarışması ‘EUROINVENT’te altın madalya getirdi.
Cluj-Napoca Teknik Ünicersitesi’nde doktora öğrencisi olan 27 yaşındaki Adrian Lăzărescu, yeni buluşunu kömür külü üzerinde yaptığı karışım çalışması sonunda elde etti.
Uzun süredir çimentosuz beton elde etmeyi düşündüğünü söyleyen Lăzărescu, devrim gibi yeni buluşu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Uzun süredir alternatif bir beton icat etmek istiyordum. Çünkü, çimento ve fabrika endüstrisi çevreyi ve havayı çok kirletiyor. Termik elektrik üretimi yapılan kömür külleri üzerinde yoğunlaştım. Bu küllerin atıl vaziyette olduğunu gördüm. Küllerin bu şekilde çimentonun yerini alabileceğini keşfettim. Bu aynı zamanda ekolojik bir beton. Beton karışımında çimento yerine kömür külü karışımı kullanıyorum. Bu karışımla çimentolu betondan çok daha güçlü bir ekolojik beton elde ettik.” dedi.
627x0
Genç Romen mucit, üç mühendis arkadaşı ile birlikte yeni buluşu ile ilgili çalışmalarını “Cluj Napoca Araştırma -Geliştirme Kentsel Planlama ve Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsünde” yapmaya devam ediyor.
medialia