Zehirlenen Askerlere ‘Neden Konuştunuz” Soruşturması

Manisa’da yine 731 asker zehirlenmesinden sonra duruma tepki gösteren erlere soruşturma açıldı. Zehirlenmelere tepki gösteren askerler hakkında disiplin işlemi başlatıldı. Askerlerin suç duyurusunda bulunmasını engellemek için ise tahlil sonuçları verilmedi ifade ediliyor. CHP’li Tur Yıldız Biçer, “Aileler çocuklarının askerliğinin yanmaması için susmaya zorlanıyor” dedi.
Diğer yandan Manisa’da 731 askerin zehirlenmesinin ardından ortaya atılan ‘şebeke suyundan zehirlendiler’ iddiasıyla ilgili Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Coşkun açıklama yaptı. Coşkun, “Askeriye kendi su şebekesini kullanıyor, şehir şebekesini kullanmıyor. İddialar asılsız. Suda bakteriye ilişkin herhangi bir belirti yok. Askeriye su ihtiyacını kendi sondajından karşılıyor. Zehirlenme vakalarının yaşandığı kışlalarda askeriye kendi su şebekesini kullanıyor, şehir şebekesini kullanmıyor.” dedi.
Manisa’daki askeri birlikte yaşanan zehirlenmelere tepki gösteren askerler hakkında disiplin işlemi başlatıldığı öğrenildi. Ayrıca askerlerin suç duyurusunda bulunmasını engellemek için tahlil sonuçlarının verilmediğini kaydeden CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, “Kamera kayıtları taranıp askerler hakkında disiplin işlemi başlatılıyor. Askerlere baskı yapılıyor, aileler de çocuklarının askerliğinin yanmaması için susmaya zorlanıyor” dedi.
‘Dayaktan korku’
Manisa Albay Arif Seyhun Kışlası’ndan hastaneye getirilirken tepkilerini gösteren askerler, birliklerine döndüklerinde dayak yemekten ve disiplin cezası almaktan korktuklarını dile getirmişti.
Hastanede tedavi gören askerlere, ailelerine tahlil sonuçları verilmiyor. Tahlilleri isteyenlere “mahkeme kararı getirin” yanıtı veriliyor. CHP’li Biçer, bu evrakların edinilmesi durumunda dava açılacağını bildikleri için vermediklerini kaydederek, “Bütün kamuoyunun bu çocuklara destek olması gerekiyor. Kuzularımızı yandaş kurtlara yedirmeyelim. Aileler korkutuluyor. 23 Mayıs’taki zehirlenme olayında yaşamını yitiren er Hüsnü Özel’in ailesi bile korku nedeniyle suç duyurusunda bulunamıyor” dedi.
11 birlik daha var
Kışlaya yemek sağlayan Rota Yemekçilik’in 21 çalışanı gözaltına alındı. Şirketin de sözleşmesinin feshedildiği açıklandı. Ancak şirketin 6. kez isim değiştirdiğini, ayrıca 11 birliğe daha yemek verdiğini kaydeden Biçer, “Ya diğer 11 birlikteki askerlerimize bir şey olursa? Bu olay, göz göre göre geldi. Bir aydır çırpınıyorum ama sonuç alamadım” diye konuştu.
‘Sayı 731 değil 3 bin’
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, zehirlenen asker sayısını 731 olarak açıkladı. Asker kanadı ve valilikten de buna yakın rakamlar verildi. Ancak Biçer, 6 bin kişinin bulunduğu kışlada zehirlenen asker sayısının en az 3 bin olduğunu kaydetti. Art arda üç zehirlenmenin ardından askerlerin yiyecek ihtiyacı valilik koordinasyonunda tugay komutanlığı ve belediyelerle karşılanmaya başladığını belirtti.