Nazlı Ilıcak: tek Taraflı Delille 11 Aydır Cezaevinde Yatıyorum, Tahammül Sınırını Aşıyor

Ahmet Altan ve Mehmet Altan kardeşler ile Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 17 gazetecinin yargılandığı ilk dava Çağlayan’daki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada ilk savunmayı 29 Temmuz 2016’dan beri tutuklu olan Nazlı Ilıcak yaptı.

11 ay sonra savunma yapabildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Ilıcak, “367 kararında, parti kapatmada, Balyoz, Ergenekon’da AKP’yi destekledim.. Askerî vesayet vardı, AKP’nin önünü kesiyordu. Benim hükümeti destekten kopuşum 17-25 Aralık ile oldu. “Bu mesele aydınlansın” diye yazınca Sabah’tan kovuldum.” dedi.

Tek taraflı delille 11 aydır cezaevinde yattığını söyleyen Ilıcak, “Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi vurgulayan bir gazeteci darbe ister mi? Türkiye’nin itibarı demokrasiyle yükselir diyorum ben.” ifadelerini kullandı.

“28 Şubat sürecinde dindarları savundum”

Mahkeme başkanın oturabileceğini söylemesine rağmen savunmasını ayakta yapan Ilıcak özetle şunları söyledi; “Ben DP ekolünden geliyorum. Demirel’i destekledim. Ama biat etme huyum yok; 28 Şubat süreciyle bütünleşen Demirel’i eleştirdim 28 Şubat sürecinde hırpalanırken, bütün tv’ler Erdoğan aleyhinde bangır bangır öterken, ben dindarları savundum, hoşa gitmedi.”

“Aydın Doğdan’dan teklif gelse koşa koşa Hürriyet’e giderdim”

“Kovulunca Zaman, Bugün iş teklif etti.Bugün’e gittim. Başka yerden teklif gelmedi. Aydın Doğan’dan teklif gelse koşa koşa Hürriyet’e giderdim.”

“Ben F… ile irtibatlandırılabilecek en son kişiyim. Benim ne yetiştirilme tarzım ne dünya görüşüm buna uygun… Ben 12 Eylül’de Sağmalcılar’da yattım. Gençtim. Bedel öderim. Ama şunu da söyleyeyim şimdi biraz tahammül sınırını aşıyor.”

Darbe karşıtı mesajlarım iddianameye yazılmamış”

“Ne konuşmuşuz ortada olsaydı; darbe mi konuşmuşuz! Darbe 1 Kasım 2015’te başlamışsa, niye benim 2016’da hiçbiriyle görüşmem yok. Hepsi yurtdışına kaçtı, benim onlarla ilgim yok. Darbe karşıtı twitlerim iddianameye yazılmamış. Tek taraflı delille Nazlı Ilıcak bu yaşında 11 aydır cezaevinde yatıyor.”

“Zekeriya Öz ile kartopu fotoğrafını röportajı süslemek içindi”

“Ben asker düşmanı mıyım? Sadece darbe düşmanıyım. Sıkıyönetimde teröre göğüs geren askeri hep destekledim. Hakkımda 3 müebbet isteniyor. Ortaya konan belge Zekeriya Öz’le kartopu oynamış olmam… Röportajı fotoğrafla süslemek içindi. Zekeriya Öz görevdeyken Odatv’ye F… kumpasında Öz hakkında soruşturma açılsın diye yazdım. Daha kumpasın başındayken… Zekeriya Öz’ün bugün bir sürü şeyleri ortaya çıktı, tabii. Ben bilmiyordum. F…’yle ilişkisini de bilmiyordum.”

“Yolsuzluk meselesinin mahkemeye intikal etmeden kapatılması beni rencide etti. Bu meseleye “kumpas” diyebiliriz… Yolsuzluk meselesine F…’nün bir hazırlığı da diyebiliriz ama olay karanlıkta kaldı, bu ülkemiz açısından sıkıntı yarattı.”

“Adnan Menderes darbeye müstehaktır demedim”

“Ben hiçbir zaman Menderes, Tahkikat Komisyonu kurdu, ne yapalım müstehaktır darbeye demedim… Ahmet Altan programda Menderes’in yanlış politikalarıyla darbeye yol açacak bir süreç başlattığı eleştirisinde bulundu. Sol kökenli bir insan olarak Ahmet Altan’ın Menderes eleştirisini çok doğal karşıladım ve bugünle bir paralel anlamadım. Benim Menderes’ten yola çıkarak Tayyip Erdoğan darbeyi hakediyor dememe imkân yok. Ben Menderes’e hayran bir insanım. “Yine Yeşillendi Fındık Dalları” şarkısı neden çalıyor? Ben her  çalışında basın özgürlüğünün engellenemeyeceği vurgusu yaptım.

“Tarık Toros, Can-Erzincan’ı yeniden yapılandırdı. Mehmet Altan’la bana da iş teklif etti. Ben hiç F… tv’sinde çalışmadım. Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi vurgulayan bir gazeteci darbe ister mi? Türkiye’nin itibarı demokrasiyle yükselir diyorum ben.”

Nazlı Ilıcak savunmasına devam ederken Mahkeme Başkanı ara vererek savunma alınmasına yarın saat 10:00’a bıraktı

Söz konusu gazetecilerin 15 Temmuz darbe girişimine “iştirak etmekle” suçlandıkları ilk dava olma niteliği taşıyor.

Uluslararası örgütler izledi

Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Özgür Öğret, Uluslararası Basın Enstitüsi’ni temsilen gazeteci Mehveş Evin, Uluslararası PEN Kulübü’nden Sarah Clarke, İnsan Hakları Gözlemevi’nden Emma Sinclair-Webb, Article 19’danGeorgia Nash, Uluslararası Af Örgütü’nden Milena Buyum, PEN Norveç’ten Jorgen Lorentzen, İtalyan Gazeteciler Sendikası Başkanı Rafaele Larusso, Sansür İndeksi’nden Melody Patry, Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi’nden Richard Winfield, İngiliz Barosu İnsan Hakları Komitesi’nden Pete Weatherby QC, The Guardian’dan Kareem Shaheen, gazeteci Anne Rochelle/Lefevre ile Norveç, İsveç, Büyük Britanya, Danimarka, Almanya, Çekya konsolosluklarının temsilcileri ile Avrupa Birliği’nden bir delegasyon duruşmayı izlemek için Çağlayan’a geldi.