Siyasi Kriz Derinleşiyor.. İktidar Partisi, Kendi Hükümetini Düşürebilmek İçin ‘Gensoru’ Önergesi Verecek

Romanya’da siyasi kriz derinleşiyor. İktidar partisi PSD, kendi hükümetini düşürebilmenin arayışı içinde. PSD, istifa talebine karşı çıkan başbakan Sorin Grindeanu’ya verilen desteğin çekilmesinden sonra bu kez de hükümeti düşürebilmek için ‘gensoru’ önergesi vermeye hazırlanıyor. Dün başbakan Grindeanu haricindeki bütün bakanlar PSD yönetiminden gelen talepler doğrultusunda istifalarını sunmuştu. Ancak istifalar, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in onayı olmadığı için geçersiz sayılmıştı. Cumhurbaşkanı Iohannis, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada bu şekilde bir hükümet değişikliğine karşı çıktığını vurgulayarak herhangi bir siyasi kriz istemediğini açıkladı.
Grindeanu Hükümetini başarısız bulduğu için değişmesini isteyen PSD Genel Başkanı Liviu Dreagna’nın bu talebini başbakan reddetmişti. Grindeanu, istifasını ancak Cumhurbaşkanı Iohannis’in kendisinin yerine yeni bir isim kararlaştırdığı takdirde kabul edeceğini açıkladı.
Başbakanın nasıl görevden alınabileceğine dair Anayasa’nın 106 ve 107.maddelerini hatırlatan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Mădălina Dobrovolschi, Başbakan Grindeanu’nun bir gensoru önergesi ile düşürüldüğü takdirde Cumhurbaşkanının yeni bir isim üzerinde karar vereceğini açıkladı.
Bu arada PSD yönetimi, önümüzdeki hafta başında bir gensoru önergesi vermeye hazırlanıyor. Ayrıca Başbakan Sorin Grindeanu’nun parti üyeliğinin de düşürülmesi kararlaştırıldı.

psd
PSD Genel Başkanı Liviu Dragnea (solda) ve başbakan Sorin Grindeanu

GRİNDEANU – DRAGNEA ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIĞIN NEDENİ AF YASASI MI?
Romen siyasi uzmanlara göre, PSD Genel Başkanı Liviu Dragnea ve başbakan Sorin Grindeanu arasındaki anlaşmazlıkların esas nedeni, Başbakanı’nın kendi siyasi parti başkanının istediği hukuki yasa değişikliklerini desteklememesinden kaynaklanıyor. Seçimlerde yaptığı usulsüzlüklerden dolayı yargılanan Dragnea, Hükümet kararıyla bir af yasası çıkarılmasını istemişti. İlk önce bu kanunu desteklese de daha sonra başbakan Grindeanu yoğun tepkiler üzerine kanunu geri çekti.