Ab, Telefon Ücretlerinde de ‘Tek Ülke’ Oluyor.. 15 Haziran’dan Itibaren Uluslararası Dolaşım Bedeli (Roaming) Ücreti Kalkıyor

Avrupa Birliği ülkeleri arasında uluslararası dolaşım ücreti yarından itibaren kalkıyor. 15 Haziran itibariyle konuşmalardan, kısa mesajlardan ve internet hizmetlerinden uluslararası dolaşım (roaming) ücreti alınmayacak. Artık Romen vatandaşları her hangi bir Avrupa ülkesinde kendi ülkesindeki telefon hattıyla ek roaming ücreti ödemeden konuşma yapabilecek

Avrupa Birliği ülkeleri, 15 Haziran Perşembe gününden itibaren uluslararası dolaşım (roaming) ücretlerine veda ediyor. AB bölgesine dâhil 28 ülke arasında seyahat eden vatandaşlar artık ek ücret ödemeyecek. Kendi ülkeleri dışında mobil cihazlarında veri, SMS ve çağrı için fazladan ücret tahsil edilmeyecek. AB Ekonomik Bölgesi’nde bulunan İzlanda, Liechtenstein ve Norveç de uygulama kapsamında değerlendiriliyor.
AB uygulamayı “Kendi Ülkendeki Fiyatlarla Konuş- Roam Like at Home” sloganıyla tanıtıyor.
Çeşitli AB ülkelerinin telefon operatörleri 15 Haziran 2017’den itibaren birbirlerine, Avrupa Birliği ülkeleri içinde yolculuk eden kullanıcıları için 1 dakikalık konuşma karşılığında en fazla 3,2 cent, kısa mesaj (SMS) başına da en fazla 1 cent ödeyecek.
Mobil internet kullanımında ise 1 gigabayt internet kullanımı 15 Haziran 2017’den itibaren 7,75 Euro olacak. Bu fiyat, 2018’de 6 Euro, 2019’da 4,5 Euro, 2020’de 3,5 Euro, 2021’de 3 Euro, 2022’de 2,5 Euro olacak.
Böylece AB içerisinde herhangi bir ülkenin cep telefonu operatör abonesi olan kullanıcı, başka AB ülkesine gerçekleştireceği seyahatlerinde, süre sınırlaması olmaksızın kendi operatör tarifesi üzerinden konuşma, mesajlaşma ve veri paketlerini kullanabilecek.
Operatörler, 15 Haziran itibariyle müşterilerini bilgilendirecek. Dolayısıyla müşterilerin herhangi bir şey yapmasına gerek yok. Müşteriler başka bir AB ülkesine giriş yaptıklarında ise kendilerine SMS gönderilerek, uluslararası dolaşıma başladıkları hatırlatılacak.
AB’nin aldığı bu kararın tarihçesine baktığımızda, 2007 yılında tartışmaların başladığını görüyoruz. O dönem iş seyahati AB’de seyahat eden kişiler dolaşım fiyatlarının fazla olmasından şikâyet etmeye başlamıştı. Bunları dikkate alan AB Komisyonu harekete geçti ve bu fiyatlar yüzde 90 oranında azaldı.  2015’te AB Komisyonu’nun teklifi ve AB Parlamentosu ile AB Komisyonu’nun toplanmasıyla 2017’de AB’de seyahat edenler için dolaşım fiyatlarının kaldırılması kararı alınmıştı.
Roaming nedir?
Bir ülkeye ait telefon hattı ile başka bir ülkeden hizmet alındığında ‘roaming’ adı verilen ücret ödemek gerekiyor. Roaming ücreti GSM operatörlerinin yaptığı ikili anlaşmalarla belirleniyor. Genelde yüksek olan roaming ücretlerinden dolayı birçok operatör yurtdışında kullanılmak üzere hazır dakika paketleri satıyor. Roaming’de sadece konuşma değil internet de ayrıca ücretlendiriliyor. İnternet yani data paketlerinin ücretlendirilmesi ise konuşma paketlerine göre çok daha yüksek faturaların gelmesine sebep olabiliyor.  Bu yüzden birçok kullanıcı yurtdışında data kullanımını kapatıyor.