Hangisi Terörist? Tahliye Olanlar Mı, Içeri Atılanlar Mı?..

[Analiz: Erman Yalaz]

Fotoğrafçılık dersinde ilk öğretilen kurallardan biri kontrasttı. Kontrast, basit tanımıyla görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farka denir. Yani iki zıt ışık değerini, uçları ortaya koyan değerdir. Zulmün de kontrastları vardır. Bakalım, cezaevlerine hapsedilen on binlerin içinden sadece üç beş ayrı noktaya.

HAPSEDİLENLER

ÜÇ GÜNLÜK BEBEĞİYLE BİR ANNE, BİR LOHUSA KADIN…

Aysun Aydemir. Öğretmen. Zonguldak’ta sezaryanla 4 gün önce doğum yaptı. İkinci çocuğu dünyaya geldi. Polis hastane kapısına dayandı. Lohusa haliyle kanaması bile kesilmemiş bir kadın, yürüyemez vaziyette. Üç günlük bebeğiyle mahkemeye çıkarıldı ve tutuklandı. Yoğun tepki üzerine dün cezası ev hapsine çevrilebildi (15 Mayıs 2017). Bebek ve çocuklarını cezaevinde büyütmek zorunda olan yüzlerce kadın var halen.
HAKARET VE TACİZE UĞRAMIŞ BİR GAZETECİ

Ayşenur Parıldak. Gazeteci. Attığı tweet’ler ve kendisini takip eden bir sosyal medya fenomeni nedeniyle Ankara’da Sincan Cezaevinde tutukluydu. Mahkeme başkanına her gece onun karşısında savunma yaptığını anlattı. Boşandığını, gözaltında yaşadığı taciz ve hakaretleri… 9 ay sonra tahliye oldu. 8 saat sonra tekrar tutuklandı (2 Mayıs 2017). Aynı hukuksuzluk Nisan ayı içinde serbest bırakılan 21 gazeteci için de uygulandı.
ENGELLİ İKİ ÇOCUĞUNA BAKMAK ZORUNDA OLAN BİR BABA, BİR SAVCI

Seyfullah Çakmak. Savcı. 17 Temmuz 2016’dan beri tutuklu. Eşi ev hanımı. Üç çocuğundan ikisi engelli ve yatalak. Karnından beslenen ve ana-baba eline bakan iki çocuğuna maddi manevi babalık yapmak istediğini bildirmesine rağmen tahliye edilmiyor. Yetmiyor gibi 40 günden fazla hücre hapsi verildi. O da yetmedi çocuklarının da yaşadığı Kocaeli’nden Silivri’ye gönderildi. Tepkiler üzerine eski cezaevine getirilebildi.
ÖMRÜNÜ İNSANLIK BARIŞINA ADAMIŞ EĞİTİMCİLER
Malezya’da okul müdürü Turgay Karaman, işadamı İhsan Arslan önce bir çeteye kaçırtılıyor. Eğitimci İsmet Özçelik de benzer hukuksuzlukla gözaltına alınıyor. Tepkilere rağmen Malezya 2 eğitimci ve işadamını Türkiye’ye iade ediyor. ‘Erdoğan’ın uzun kolu’ yurt dışında bin bir hukuksuzluğa imza atıyor. Yıllarını eğitime, insan yetiştirmeye adamış isimlere önce IŞİD irtibatı iftirası atılıyor Malezya’da sonra Türkiye’de terör suçlamasıyla sorguya alınıyorlar. Avukatları ve aileleriyle dahi görüştürülmüyorlar.
Her dört olaydaki isimler de darbeyle suçlanıyor. 15 Temmuz darbesiyle. Öğretmen, gazeteci savcı. Darbe!? Ve onlar gibi binlercesi. 16 bini kadın, 60 bin tutuklu. Yüz binleri aşmış haksız hukuksuz gözaltı…
Daha karanlık ve siyah noktalara bakalım. Kontrastlar açığa çıksın. Kimler tahliye ediliyor?

TAHLİYE EDİLENLER

BOMBALI TERÖR SALDIRISINDAN SONRA  TUTUKLANANLAR

İstanbul. Son 2 yılda onlarca bombalama olayının faili IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanan 13 kişi tahliye ediliyor. Sessiz sedasız. İnternetteki bazı haber siteleri dışında ana akım medyada ses seda, haber yok. Tahliye edilen 13 kişinin kanlı örgüt IŞİD ile irtibatı bulunmuş, yargılama sürerken tahliyeler gelmiş (20 Nisan 2017).
KONSOLOS BASKININA GİDEN

Referandum öncesi Hollanda-Türkiye arasındaki siyasi gerilimde, Hollanda İstanbul Konsolosluğu’na baskına gitmek istediğini itiraf eden Onur Özbizerdik ortalığı kurşun sıktı. Konsolosluk yerine bir eğlence merkezini kurşunlamıştı, tutuklandı. 1.5’yıldan 6 yıla kadar hapsi istenen Özbizerdik tahliye edildi, elini kolunu sallayarak toplumun içine salıverildi (3 Mayıs 2017).
IŞİD SANIKLARI, SURİYE SAVAŞÇILARI
Kocaeli’de, IŞİD’e üye olmaktan tutuklanan 7 kişi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Rus, Çin ve Gürcistan uyruklular. Evlerinde IŞİD flamaları çıkıyor. Mahkemede Suriye’ye Türkmen tanıdıkları olduğu için gittiklerini anlatıyorlar. Mahkeme inanıyor (8 Mayıs 2017).
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA-ÖLÜME SEBEBİYET VEREN

İzmir’de bir aylık ehliyetiyle üstelik alkollü şekilde otomobil başına geçen Uğur Bitiş, karşı şeride geçiyor. Karşı şeritteki 2 araca çarpıyor, 26 yaşındaki uzman çavuş Hasan Öztürk’ün ölümüne, 2 polisin de aralarında bulunduğu 4 kişinin yaralanmasına neden oluyor. 5.5 hapis yatıyor. 3  yıl 4 ay hapis cezası verilip tahliye ediliyor (7 Mayıs 2017).
ENGELLİ EŞİNİ BIÇAKLAYAN
İşitme engelli eşini bıçaklayan, “kasten yaralama” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılan E.K.D.’nin tutuklulukta geçirdiği süre ve ceza miktarı göz önüne alınarak tahliyesine karar veriliyor (11 Mayıs 2017).
ANA MUHALEFET GENEL BAŞKAN YARDIMCISINI SİLAHLA VURAN

Yer Aydın. 29 Ekim 2016. Bir restoranda yemek yiyen  CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ı silahla ayağından vuruyor Alparslan Sargın. Bir arkadaşıyla birlikte baskına gelmiş. ‘Adam öldürme kastım yoktu’ diyor mahkemede. 7 aylık hapis yeterli görülüyor. Mahkeme tahliyesine karar veriyor. (12 Mayıs)
Zulmün içindeki, zulmün zirvesindeki hapishane ve tutuklama fotoğraflarındaki bazı siyah ve beyaz noktalar bunlar. Kontrast ortada. Zalimi görebiliyor musun Türkiye!?..
(TR724)