Chapecoense Adını Tarihe Trajediyle Yazdırdı

[Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Brezilya’nın Chapecoense takımı hafta başında adını çok az futbolseverin bildiği bir takımdı. Dünya futboluna yön veren ülkeden aklımızda daha çok Palmeiras, Sao Paolo, Santos, Cointhians gibi takımlar geliyordu. Mazisi 43 yıllık olan Chapecoense, artık adını herkesin bildiği bir takım. Ancak futbol başarısıyla değil maalesef acı uçak kazasıyla…

19 oyuncusunu kaybeden Chapecoense, Kolombiya’da oynayacağı maç için direkt uçuş planlamıştı ancak anlaşmalı firma bunu gerçekleştiremedi. Mali imkânları kısıtlı bir takım olan Chapecoense, başka bir şirketle de Kolombiya’ya gidemedi. Mecburen 8 saat 15 dakikalık uçuş yerine 10 saatlik aktarmalı yolculuğu tercih etti. Bu mecburî tercihin, onlara büyük bir acıya mal olacağını kimse tahmin edemezdi…

Brezilya’nın ‘peri masalı’

Chapecoense, 200 bin nüfuslu Chapeco şehrinin takımıydı. Brezilya’nın oldukça fakir şehirlerinden biri olan Champeco için Chapecoense takımı şehrin umutsuz insanlarının umuduydu. 1973’te kurulan Chapecoense, 2009’da dördüncü ligde mücadele edip, ligleri birer birer çıkarak adını 2014’te Brezilya Serie A’da mücadele edecek takımlar arasında yazdırmıştı. İsimsiz ancak takım oyunu oynayan ve mücadele eden oyunculardan kurulu Chapecoense için 2 yılda gösterdiği başarıdan dolayı ‘Brezilya’nın Liecester city’si’ yorumu yapılmaya başlamıştı. Adı şampiyonluk yarışında geçmiyordu belki ama Güney Amerika’nın UEFA Avrupa Ligi’nin muadili olan Copa Sudamericana’da adını finale yazdırmayı başarmıştı.

Chapecoense kafilesi, Güney Amerika kıtasının en üst düzey ikinci futbol turnuvası olarak görülen Copa Sudamericana’da Atletico Nacional ile oynayacağı çift ayaklı final maçı için Kolombiya’ya gidiyordu. Bolivya’dan kalkan, Chapecoense futbol takımını da taşıyan uçak, Kolombiya’nın Medellin şehrinde dağlık bölgeye düştü. Geriye ise acı dolu hatıralar kaldı.

champos

Latin Amerika’da futbol yası

Kaza başta Brezilya olmak üzere tüm dünyada şok etkisi yaptı. Brezilya, 3 günlük yas ilan ederken, Güney Amerika kıtasında tüm futbol müsabakaları iptal edildi. Chapecoense’nin Copa Sudamericana’daki rakibi Atletico Nacional’ın 100 binden fazla taraftarı, maçın oynanması gereken stada akın edip, anma töreni düzenledi. Gözyaşları sel olup akarken, hüzün tüm stadı kaplamıştı.

Chapeco şehrinde ise tarifsiz bir acı vardı. Umutsuz insanların tek umudu futbol takımından geriye sadece kafilede yer almayan 3 oyuncu kalıyordu. Brezilya Serie A’nın önde gelen takımları, federasyona başvurarak önümüzdeki 3 yıl boyunca Chapecoense takımının ligden düşmemesini isterken, istedikleri oyuncularını bedelsiz kiralayacaklarını açıkladılar. Futbolu bırakan Brezilyalı Ronaldinho ve Arjantinli Roman Riquelme, acılı Chapecoense takımına jest yaparak,  kulübün istemesi durumunda futbola geri dönüp, ücretsiz Chapecoense için oynayacaklarını ifade ettiler.

Son anda ölümü ‘kaçıranlar’

Bir de o uçağa son anda binemeyenler var. Takımın Arjantinli golcüsü Alejandro Martinuccio, sakatlığı nedeniyle kafilede yer almayanlardan. Martinuccio, kaza haberini sabah uyandığında almış ve uzun süre kendine gelememişti. Teknik direktör Caio Junior’un oğlu Matheus da pasaportunu unuttuğu gerekçesiyle uçağa binemedi ve bu sayede kazadan kurtuldu. Kafilede olması gerektiği hâlde yolculuğa gidemeyen kaleci Jose Nivaldo ise futbolu bıraktığını açıkladı.

Ancak babasını kaybeden Saroli, kazanın ardından yaşadığı şoku Facebook hesabından paylaştığı bir mesajla ifade etti. Kaleci Danilo kazadan yaralı kurtulan futbolcular arasında yer aldı. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan Danilo, eşi ve oğluna ‘sizi seviyorum’ mesajı attıktan kısa bir süre sonra ise hayatını kaybetti.

cachampo(TR724)