Romanya’da ‘Milli Gün’ Sevinci

1 Aralık Romanya Milli Günü, ülke genelinde ve yurt dışı temsilciliklerinde düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlanıyor.
1decembrie (3) 1decembrie (5)
Romanya Ulusal Günü nedeniyle Bükreş Zafer Takı (Piața Arcului de Triumf)’da askeri geçit töreni düzenlendi.
Buradaki törene Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Başbakan Dacian Cioloş ve diğer devlet erkanı ile vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanı Iohannis, törende üç eski cumhurbaşkanı ile birlikte birlik mesajı verdi.
1decembrie (4)
Hep birlikte okunan Milli Marş’tan sonra Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis buradaki anıta çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Program, Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı kolluk kuvvetlerinin yürüyüş ve gösterileri ile sona erdi. Bu arada tören alanında Romanya Hava Kuvvetlerine ait uçaklar da bir gösteri gerçekleştirdi.

Diğer taraftan kutlamalar Köstence’de de düzenlendi. Buradaki kutlamalar hafif kar serpintisi altında gerçekleşti. Farklı birimlerdeki askeri birliklerin geçişi seyircilerin alkışları arasında gerçekleşti.

 ‘Büyük birlik günü’ olarak tanımlanan 1 Aralık, Romanya’nın en büyük bayramı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Başkent Bükreş’ten sonra en büyük kutlamalar Alba Iulia ilinde gerçekleştiriliyor.