Fidel Castro 90 Yaşında Öldü

Küba Lideri Fidel Castro 90 yaşında Küba’nın başkenti Havana’da öldü.
Küba devriminin lideri ve eski Küba devlet başkanı Fidel Castro’nun ölümünü Küba devlet televizyonu duyurdu. Küba Devlet Başkanı Raul Castro devlet televizyonundan yaptığı açıklamada “Küba devriminin başkomutanı bu akşam (Cuma) saat 22.29’da vefat etti” dedi. Fidel Castro 2008’de devlet başkanlığı görevini yaşı nedeniyle kardeşi Raul Castro’ya devretmişti.
fidel castroFidel Castro kimdir?
Tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz’dur. Fidel Castro, 13 Ağustos 1926’da Küba’nın ilk çiftliklerinin açıldığı Mayari’de dünyaya gelmiştir. Ailesi İspanyol kökenli olan Fidel Castro Mayari’de toprak sahibi orta halli bir ailenin ikinci çocuğudur.
1950 yılında Havana Üniversitesi’nden Hukuk Doktoru olarak mezun olduktan kısa bir süre sonra avukatlık yapan Fidel Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisi’nden adaylığını koyarak aktif bir role soyundu. 26 Temmuz 1953’te Batista’yı devirmek için kendisine inananların oluşturduğu 125 arkadaşı ile bir gerilla grubu kurdu. Santiago’daki Moncada kışlasına  darbe girişiminde bulundu. Ama bu girişim başarısızlığa uğradı ve Fidel Castro tutuklandı. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde yapılan yargılamada “Tarih beni Aklayacaktır (La Historia Me Absolvera)” cümlesiyle biten ünlü savunma yaptı.  16 yıla mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra çıkan bir aftan yararlanarak serbest bırakıldı.
1955’te Küba’dan ayrılarak Amerika’ya geçti ve 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurdu ve çatışmalarını, gerilla savaşlarını 4 yıl sürdürdü. Siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı. Castro 1959’un ilk günlerinde Havana’ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Castro da başbakanlığa getirildi.
fidel castro -