"hayatımın Geri Kalanını Erdoğan’ın Deliliğinin Bir Parçası Olmak Istemiyorum" Diyen Mühendis İstifa Etti

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi FORBES, Türk Telekom’la ABD merkezli teknoloji firması Procera arasındaki gizli bir anlaşmayı ortaya çıkardı. Buna göre Türk Telekom, Türkiye’deki kullanıcıların çeşitli sitelerde, özellikle sosyal medyada, kullandıkları kullanıcı adı ve şifreleri elde etmek, IP numaralarını öğrenmek ve hangi sitelere ne zaman giriş çıkış yaptıklarını bulmak için Procera’dan bir yazılım satın aldı.
‘Erdoğan’ın deliliğinin parçası olmak istemiyorum’
FORBES’e göre, bu anlaşmanın ortaya çıkmasının sebebi, Procera’da çalışan mühendis Kriss Andsten’in, “Hayatımın geri kalanını Erdoğan’ın deliliğinin bir parçası olmaktan pişmanlık duymakla geçirmek istemiyorum, çıkıyorum” diyerek istifa etmesi ve beraberinde 5 mühendisin daha işi bırakması. Şirketin iş yazışmalarında tartışılan konu, bir Ortadoğu rejiminin halkına yönelik “izleme ve takip” hizmeti sunmanın etik olmadığı yönünde eleştirilmiş.
Büyük çaplı gözetleme aracı
FORBES’in elde ettiği bilgilere göre, 6 milyon dolarlık anlaşma doğrudan Türk Telekom’la değil, Sekom isimli bir aracı networking şirketiyle yapılmış. Bu anlaşma kapsamında Procera’nın hazırladığı yazılım, Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) sızdırdığı belgelerde bahsettiklerine benziyor.
Yani Türk Telekom, ABD şirketinden ABD istihbaratının yasadışı olarak kullandığı bir yazılımın benzerini sipariş etmiş. Bu yazılım, internetteki açıkları ve zayıflıkları kullanarak kullanıcıların bilgilerini elde etmeye yarıyor. FORBES, bu yazılımla mı olduğunu merak ettiği sosyal medyada Cumhurbaşkanı’na hakaret davalarını da haberde listelemiş.
İnternet aktivitesi devletin gözetiminde
Hâli hazırda Türkiye’de hükümetin internet gözetleme yetkileri hayli artmış durumda. 2014’ten bu yana TİB ve BTK ile ilgili yapılan yetki değişikliklerinde, hakkında soruşturma olan kişilerin internet trafikleri 48 saat, mahkeme kararı olamdan gözetlenebiliyor. Türk Telekom’un ise 18 milyon mobil, 8,3 milyon internet abonesi bulunuyor. Yani neredeyse Türkiye’nin 3’te biri.
FORBES, haberin sonunda Erdoğan’ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın Redhack tarafından sızdırılan e-postalarının yayını sırasında pek çok paylaşım ağının engellendiğini aktararak şu soruyu soruyor: Acaba bu engellemeleri de Türk Telekom ve Procera işbirliği mi gerçekleştirdi?
Kaynak: http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2016/10/25/procera-francisco-partners-turkey-surveillance-erdogan/#5f3d99f775ce