Başbakan Dacian Cioloş: AB Dönem Başkanlığına kadar Bükreş’ın Trafik Sorununu Çözmemiz Gerekiyor

2019 yılında 6 ay süreyle Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Romanya’nın en büyük problemi Başkent Bükreş’teki trafik sorunu. Başbakan Dacian Cioloş, Dönem Başkanlığını devralana kadar Bükreş’in trafik problemine çözüm bulmak zorunda olduklarını söyledi.
Cioloş, o tarihe kadar Bükreş Belediye Başkanı Gabriela Firea’nın ve Ulaştırma Bakanı’nın Başkent’in trafik sorununu çözme konusunda kendisine söz verdiklerini ve problemin çözümü konusunda ortak projeler üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Başbakan Cioloş’un açıklaması şöyle: “Belediye Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli şekilde yeni ulaşım projelerini değerlendiriyoruz. İlk etapta uluslararası toplantıların yapılacağı merkezi trafik noktalarındaki problemlerin çözümünü, ardından da Havalanı ile Başkent arasındaki ulaşım projeleri üzerinde çalışılıyor. Projelerin bazıları başlanmış, bazıları da henüz proje aşamasında. Ancak Dönem Başkanlığına kadar bu sorunun çözülmesini istiyoruz.” dedi.
AB KONSEYİ DÖNEM BAŞKANLIĞININ ÖNEMİ
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını her 6 ayda bir üye ülkelerden birisi üstleniyor. Bu süre zarfında, AB toplantılarının büyük bir kısmını Dönem Başkanlığını üstlenen ülke hazırlıyor ve bu toplantılara başkanlık ediyor. Romanya’da Ocak – Haziran 2019 tarihleri arasında AB Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenecek. 6 ay süresince Konsey Başkanlığını sürdürecek. Bu sürede Bükreş’te AB ile ilgili önemli zirve ve toplantıların yapılması bekleniyor.
AB üyesi 28 ülkenin tümünden temsilciler bu toplantılara katılıyor. AB bakanlarının resmi toplantıları ya Brüksel’de ya da Lüksemburg’da yapılmakta, ama AB Dönem Başkanı da kendi ülkesinde üye ülke bakanları ve devlet memurları için hazırlık niteliği taşıyan gayrı resmi  toplantılar düzenleyebiliyor. Ekonomi, Maliye veya Dışişleri Bakanları toplantıları bunlar arasında. Romanya, dönem başkanlığı süresinde bu toplantıların yanı sıra, tüm üye ülkeleri ilgilendiren ortak konularda da çalışma gurubu toplantıları ve konferanslar düzenleyecek.