Fransız Başkan: Artık Raporlar Hazırlayacağımıza, Türkiye’de Demokrasinin Ayaklar Altında Olduğunu Görmememiz Lazım

Avrupa Konseyi’nde senede iki defa düzenlenen yerel yöneticiler kongresi bu hafta Strasburg’da toplandı. OHAL’den sonra KHK’larla belediyelere atanan kayyımlar ve Türkiye’deki anti-demokratik isleyiş gündem konusuydu.  Paris bölgesinden belediye başkanı olan Jean-Louis Testud “Artık raporlar hazırlayacağımıza, Türkiye’de demokrasinin ayaklar altında olduğunu görmememiz lazım” dedi.
Paris bölgesinde Suresnes şehrinin belediye başkanı olan Jean-Louis TESTUD, Avrupa’da toplantılarda Türkiye hakkında raporlar hazırlanırken, Türkiye’de demokrasi ve insan hakları ayaklar altında eziliyor eleştirisi yaptı. “Türkiye’de cadı avı yaşanıyor. Geçtiğimiz Mart ayındaki kongreye de seçilmiş belediye başkanları, pasaportlarına el konulduğunu için gelemedi. 23 televizyon kapatıldı, gazeteler kapatıldı, burada demokrasiyi ve insan haklarını savunmak için bulunuyoruz. Artık burada raporlar yazacağımıza insan haklarının ayaklar altında alındığını görmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Türkiye hakkında rapor hazırlanıyor
Raportör Andres Knape Güneydoğu’dan birçok mektup aldıklarını söyledi. 30 belediyeye kayyım atandığını sadece bununla kalmayıp, başka gözaltı ve tutuklamalarla meclisteki çoğunluğun değiştiği söyledi. Bu şekilde meclisteki çoğunluğu da değiştirerek memur atamanın halkın iradesinin aksine bir gelişme olduğu, bu sebeple seçimin yenilenmesi gerektiğini savundu.
Bağımsız gözlemcilere Türkiye’yi ziyaret edecek
Avrupa konseyindeki bağımsız gözemsilerden oluşan bir heyet, yaşanan sorunları yerinde tespit etmek için. Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’a ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyor. Hükümet yetkilileri ile de görüşecek olan heyet Aralık ayında Türkiye ziyareti planlıyor.
80 darbesinden sonra ilk defa AKP hükümeti yaptı
Tunceli belediyesi eşbaşkanı Nurhayat Altun ise 80 darbesinde 3 yıl kadar askerlerin yerel yönetimi devraldığını ve o tarihten 2016 yılına kadar böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi. AKP hükümetinin KHK’larla bazı belediyelerdeki tiyatroları dahi kapatırken bazılarında ise tiyatroculara zabıta görevin verildiğini söyledi.
İzmit belediye başkanı Nevzat Doğan ise belediyelere kayyım atanmasını, terörle mücadele kapsamında değerlendirdiklerini ve yapılanların doğru olduğunu savundu. Bu durumun tamamen zorunluluk olduğunu, OHAL bittikten sonra ereceğini iddia etti.
Andrew Dowson ise “Demokrasiler tehdit altında olduğu zaman, daha fazla demokrasi ile karşılık verilmesi gerekir” diyerek giderek otoriter rejime yönlen Türkiye’ye demokrasi standartlarına dönme çağırısında bulundu.
Selin Deniz Bozkurt şaşırttı
Beşiktaş belediyesi meclis üyesi Selin Deniz Bozkurt ise Türkiye’de cadı avı yaşanmadığını ve bu tabirin çok kaba olduğunu söylerken, yaşanan hukuksuzluk ve mağduriyetleri ise “herhangi bir hukuksuzluk olduğunu takdirde tazminat verilip haklarının iade edilir” sözleriyle savundu.
Mehmet Dinç/ Strasbourg