Yargıtay, Merkez Seçim Kurulu’nun Kararını Onayladı: Tatar Soydaşlar Bu Dönem Parlamentoda Temsil Edilemeyecek

RMTTDB milletvekili kontenjanı için yarışan Tatar adaylar Amet Varol (solda) ve Anefi Ersun‘un adaylık konusunda yaşadıkları çekişme ve adaylık süreci mahkemelik olunca kaybeden Tatar Birliği oldu.

Romanya’daki Tatar soydaşlara kötü haber. Üst mahkeme, merkez seçim kurulunun Birlik adayları ile ilgili aldığı iptal kararlarını onayladı. Böylece 11 Aralık tarihinde yapılacak Parlamento seçim yarışında Tatar azınlığı temsilen her hangi bir adayın yer alamayacağı kesinleşti.
Yargıtay, Merkez Seçim Bürosunun usul hataları nedeniyle başvurularını reddettiği Türk-Tatar adaylar Amet Varol ve Anefi Ersun‘un seçimlere katılamayacakları yönündeki kararını kesinleştirmiş oldu.
Yargıtay’ın, Romanya Merkez Seçim Bürosunun kararını onamasıyla Tatar azınlık ilk kez parlamentoda temsil edilmeyecek.
İki aday, Merkez Seçim Bürosunun başvurularını reddetmesinin ardından kararı temyize götürmüştü. Bundan da olumlu sonuç alamayan adaylar, Yargıtay’a başvurmuştu.
Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB), kendi arasında birlik sağlayamayıp tek aday çıkaramayınca adaylar mahkemelik olmuştu.
Merkez Seçim Bürosu, halen milletvekili olan Amet Varol’un adaylık başvuru dilekçesini, Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliğine üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle, eski Köstence Vali Yardımcısı Anefi Ersun‘unkini de, Romanya Müslüman Türk Türkleri Demokrat Birliği’nin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul etmemişti.
Romanya Parlamentosunda Temsilcilisi olmayınca RMTTDB’ye devlet bütçesinden sağlanan bütçe ödeneğinin de kesilebileceği ileri sürülüyor.

gelil
Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB) Başkanı Gelil Esergep. yarın basın toplantısı düzenleyecek

RMTTDB BAŞKANI GELİL ESERGEP BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK
Bu arada Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (RMTTDB) Başkanı Gelil Esergep’in konuyla ilgili yarın saat 15.00’da dernek merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek detaylı açıklamalarda bulunacağı açıklandı.
 


 
TÜRK BİRLİĞİ’NİN MİLLETVEKİLİ ADAYI YİNE İBRAM HÜSEYİN

husein
Halen Romanya Parlamentosunda Türk Birliği’ni temsil eden milletvekili İbram Hüseyin yeniden aday gösterildi.

Diğer taraftan Romanya Türk azınlığını temsil eden Romanya Demokrat Türk Birliği (RDTB)’ni ise bu dönem de eski milletvekili İbram Hüseyin temsil edecek. Yapılan Birlik seçimlerinde 11 Aralık seçimleri için en çok oyu alan İbram Hüseyin’in adaylığı, isminin Merkez Seçim Kuruluna bildirilmesi ile kesinleşmiş oldu.
Konuyla ilgili Romanya Haber’e konuşan Hüseyin, Türk Birliği’ni en güzel şekilde yeniden Romanya Parlamentosunda temsil edeceğini söyledi.