Nobel Komitesi Şaşırttı, Edebiyat Ödülü Amerikalı Şarkıcı Bob Dylan’a Verildi

Amerikalı şarkıcı ve şarkı sözü yazarı Bob Dylan, 2016 Nobel Edebiyat Ödülü kazanarak, bu alanda ilk kez bir şarkı sözü yazarının bu ödülü almasını sağladı. İsveç Akademisi’nin bu kararı, edebiyat dünyasını ters köşeye yatırırken, Bob Dylan hayranlarını ise sevindirdi.
Nobel Komitesi’nin Bob Dylan’a ödül verme gerekçesi, “büyük Amerikan şarkı geleneği içinden yeni şiirsel ifadeler yaratması” olarak açıklandı.
1941 doğumlu Bob Dylan’ın şarkıları, Amerikan ‘country’ denilen müzik tarzının nadide örneklerinden. Dylan’ın Blowin’ in the Wind ve They Are a-Changin’ gibi şarkıları, savaş karşıtı ve insan hakları aktivistlerinin marşları hâline geldi.
2008’de pop müzik ve Amerikan kültürüne katkılarından ötürü Pulitzer Ödülü, 2012’de ABD Başkanı Barack Obama’nın elinden “Başkanlık Özgürlük Madalyası” alan Bob Dylan’ın ayrıca çizimlerden ve pasajlardan oluşan 6 adet kitabı bulunmakta.
Geçen yıl edebiyat alanındaki Nobel’in gazeteci Svetlana Aleksiyeviç’e verilmesinin ardından, bu yıl da bir sanatçıya verilmesi, edebiyat severleri ikiye böldü: Bazıları edebiyat alanının genişlemesinden ve daha çok yazılı metnin ‘edebiyat’ olarak değerlendirilmesinden memnun olurken, bazıları da çok sayıda iyi roman, şiir ve öykü yazarı varken, ödülün ‘alan dışı’ birilerine verilmesini, tuhaf buldu.
https://www.youtube.com/watch?v=cJpB_AEZf6U