Kamyoncuların Pahalı Sigorta Isyanı

Nakliyeciler, katlanan zorunlu trafik sigortası ücretlerini ülke genelinde protesto etti. Başkent Bükreş’in Victoria meydanında toplanan yüzlerce araç sahibi, klakson çalarak dertlerini anlatmaya çalıştı.

Katlanan zorunlu trafik sigortası ücretleri nakliyecilerin belini büküyor. Son yıllarda piyasadan çekilen ya da iflas eden sigorta şirketleri nedeniyle, fiyatlardaki artış normalin çok üstünde seyrediyor. Küçük ölçekli birkaç eylemden netice alamayan nakliyeciler, bugün ülk geneline yayılan protestolarıyla seslesini duyurmaya çalıştı. Başkent Bükreş’in yanı sıra, belli başlı illerde kamyonlar, ticari taksiler ve minibüsler yolları trafiğe kapattı. Büyük şehirlerin çıkışlarında ise araçlar, düşük vitesle seyrederek trafik akışını yavaşlattı.
DSC00635

Eylemciler başkent Bükreş’te Victoria meydanını doldurdu. Yüzlerce ticari araç, hükümeti çaldığı klaksonlarla ikaz etti. Eyleme katılan araçların camına ‘’Zorunlu sigorta zammına hayır’ pankartları yazıldı.

Eylemciler başkent Bükreş’te Victoria meydanını doldurdu. Yüzlerce ticari araç, hükümeti çaldığı klaksonlarla ikaz etti. Eyleme katılan araçların camına ‘’Zorunlu sigorta zammına hayır’ pankartları yazıldı. Ayrıca, ‘Mafyaya hayır’ pankartları dikkat çekti. Bir kamyon şöförü ise 6 yıl önce ödediği vergi ile bugün ödediği arasındaki 10 kat farkı pankarta yazdı.
Hükümet eylem öncesinde bir kararnameyle, zorunlu trafik sigorta ücretinin belli bir süre dondurdu. Ancak, bu karar nakliyecileri sakinleştirmeye yetmedi. Şu an bir kamyoncu yıllık sigortasını 18 bin 500 leye yaptırabiliyor. Kamyoncuların talep ettiği 4 bin 800 ley ise, mevcut rakamın kat kat altında. Kamyoncular ayrıca, sigorta tarifelerinin ayarlamakla yetkili kurumun başkanını da istifaya çağırıyor. Romanya genelinde 180 bin nakliye aracı ve 6 milyon binek araba bulunuyor.
 Nakliyeciler Federasyonu Başkanı Hagiu Augustin: Uzlaşma sağlandı
Romanya Nakliyeciler Federasyonu (FORT) Başkanı Hagiu Augustin, 5 saatlik protesto gösterisinden sonra Hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin olumlu sonuçlandığını açıkladı. Augustin, kamyoncuların yıllık sigortasının bundan sonra 6 bin 149 ley’den başlayacağını duyurdu. Mevcut uygulamada bir kamyon için yaklaşık 20 bin ley ödeniyor.
 
DSC00632