Tutuklanan Gazeteciler ve Işten Atılan Memurların Darbeyle Ne Alakası Var?

Türkiye’de darbe girişimi sonrası gözaltına alınanlara işkence görüntülerini dikkate aldıklarını açıklayan Alman hükümeti, işkence iddialarını bağımsız gözlemcilerin araştırmasını önerdiklerini açıkladı. Darbe girişimi sonrası gazetecilerin tutuklanmasına,onbinlece insanın devlet kurumlarından uzaklaştırılmasına ve binlerce kurumun kapatılmasının darbe ile bağlantısına şüphe ile baktıklarını belirtti.

Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrası Türk hükümetine, hukuk devleti kurallarına ve uluslararası hukukun esaslarına göre hareket etme uyarısında bulunan Alman hükümeti, gelişmeleri endişe ile izlediğini açıkladı.

Haftalık basın toplantısında hükümet adına konuşan Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, “Darbe girişimi atlatmış Türk hükümetinin, darbecilere karşı harekete geçmesi doğaldır ve bu bir haktır. Fakat bunu yaprken hukuk devleti ilkeleri ve uluslararası hukuk dikkate alınarak yapılmalıdır. Dışişleri Bakanı Steinmeier’in de vurguladığı gibi hukuk devleti ve orantılılık ilkesi önemli. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası onbinlerce insan devletten kurumlarından uzaklaştırıldı. Binlerce kurum kapatıldı. Bunların dare girişimiyle ilgileri olduğu iddiasına şüphe ile bakıyoruz.“ ifadeleriyle tutuklanan gazetecilerin ve devletten uzaklaştırılan insanların darbe ile ilgisinin ne olduğunu anlayamadıklarını kaydetti.

“Çavuşoğlu’nun belge sunmasını büyük bir merakla bekliyoruz“

steinmeier
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Almanya’nın kaygılarını Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na devamlı aktardığı bilgisini veren Bakanlık Sözcüsü Schäfer, “Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, darbe girisinimin arkasında Gülen Hareketi’nin olduğunu ve ellerinde buna ait kanıt olduğunu söylüyor. Bizde büyük bir merakla ortaya delil konulmasını bekliyoruz“ ifadesini kullandı. Alman haftalık Focus Dergisi’nin “ İngiliz İstihbaratı GCHQ’nun 15 Temmuz’da darbe girişiminden yarım saat sonra Türk hükümet üyelerinin email, telefon ve telefax iletişimlerinin takibe aldığı ve ‘temizliğe başlıyoruz, darbenin yöneticisini Gülen ilan ediyoruz’ bilgisini tespit ettiği“ iddiası üzerine br soruya ise “Bu iddiadan haberdarız“ cevabını verdi.

      “Türkiye’de işkence iddialarını bağımsız gözlemcilerin araştırmasını öneriyoruz“

amnestyinternational logoUluslararası Af Örgütü’nün “Türkiye’de gözaltı ve hapishanelerde şiddet hatta tecavüzün olduğuna dair elimizde ciddi deliller var“ açıklamasını dikkate aldıklarını söyleyen Federal Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer, “İşkence ve şiddet iddialarını bağımsız gözlemcilerin araştırmasını öneriyoruz“ dedi. Türkiye’nin NATO partneri o ve Avrupa İnsan Hakları Sözlemesi’nden kaynaklanan sorumlulukları olduğunu hatırlatan Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schäfer ise işkence ve şiddetin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadağını ve yasak olduğunu dile getirdi.

İSMAİL ÇEVİK BERLİN