İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Türkiye Kişileri Değil Geleceğini Hapsediyor

Askeri darbeye açıkça karşı olduklarını dile getiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi, darbe girişimi sonrası profesörlerin ve gazetecilerin tutuklandığı Türkiye’de geleceğin hapsedildiğini ifade etti.
Lideri olduğu Demokrat Parti’nin (PD) cumartesi günkü genel kurul toplantısında konuşan Renzi, Türkiye’deki darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmelere de değindi.
İtalya hükümetlerinin Türkiye ile her zaman çok güçlü diyaloğu olduğunun altını çizen Renzi,
“İşte bu nedenle İtalya olarak Türk kurumları ve Türk yetkililerine şunu söylüyoruz: Profesörleri ve gazetecileri hapse atan bir ülke kişileri değil, geleceğini hapsediyor. Biz bunu her zaman söyledik. Davutoğlu başbakanken Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısı sırasında bir araya geldiğimizde, yapılan uzun konuşmalar arasında gazetecilerin serbest bırakılmasını söyleyen de İtalya’ydı.” şeklinde konuştu.

 Başbakan Renzi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazıları bizi, Dışişleri Bakanımızı (Paolo Gentiloni) darbeye karşı durduk diye eleştirdi” diyen Renzi, “çok açıktır ki, hiçbir siyasi çözümün yolu askeri darbeden geçemez, tanklar yollarda yürüyemez. Kim bugün bu pozisyonumuzdan şikayetçiyse, bazı şeyleri hesaba katmıyor demektir. Birçok argümanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la tartışmış olan Kürt partisi (HDP) bile açıkça sorunların askeri darbeyle çözülemeyeceğini belirtti.’’