Eski Pentagon Analisti: Darbeyi Erdoğan’ın Düzenletmiş Olması Muhtemel

Uzun yıllar Pentagon’da analist olarak çalışan, Türkiye uzmanı Harold Rhodes, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dizayn edilmiş olabileceğini söyledi.

The Jarusalem Post’a konuşan Rhodes, “Rusya ve İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi sırasında verilenler, hem ülkesinde hem de Orta Doğu’da insanların gözünde onu küçük düşürdü” diyerek Erdoğan’ın güç sahibi olduğunu herkese göstermek için bu darbe girişimini planlamış olabileceğini belirtti.
“Darbe girişimini düzenleyip, sonra onu başarısızlığa uğratıp tüm bu insanlar gözünde onurunu yeniden kurtarmış olması muhtemel” diyen Rhodes Türklerin ve Orta Doğuluların bunu büyük bir zafer olarak göreceğinin düşünülmüş olabileceğini ifade etti.
Türkiye’de yaşayanların kendilerini dünyanın en güçlü insanları ya da en zayıfı görme eğilimi olduğunu aktaran Rhodes, bu iki görüşün oldukça değişken olduğunu söyledi. Rhodes Türkiye’de yüksek eğitimli kişiler arasında bile komplo teorilerine inancın oldukça yüksek olduğunu anlattı.
28 yıl boyunca Pentagon’da çalışmış olan Rhodes, özellikle Sünni inancında her şeyin Allah’ın planı olduğu ve bunu kimsenin değiştiremeyeceği anlayışının yaygın olduğunu, bu açıdan Türkiye’nin Avrupa’dan çok Orta Doğu’ya yakın olduğunu ve Batı mantığı ile anlaşılamayacağını belirtti.
Hükümetin bu darbe girişimini düzenlemiş olsa bile nasıl saklı kaldığı sorusuna ise Rhodes, yurt dışında yaşayan Türk arkadaşlarının bile taş kesmiş halde olduğunu ve bu soru üzerine konuşmadıklarını aktardı. Yurt dışındaki bütün akademisyenlerin ülkeye çağrıldığını aktaran Harold Rhodes, “Herhalde onları ülkede iyi şeyler beklemiyor” dedi.
“Orta Doğu’da gerçek değişken bir nesnedir ve rejimler kendilerine gereken her kanıtı oluşturabilir” diyen Rhodes Erdoğan’ın Fethullah Gülen’i suçlamasına da değindi. “Bu oldukça eski bir durum. Ayrıca Pennsylvania’dan bir kişinin bunca tertibi ayarlaması olanaksız” diyerek şüphelerini aktaran Rhodes, “Ayrıca Amerikalılar Gülen’in neler yaptığını biliyor. Onun böyle bir girişime kalkışacağını görseler önceden engellerlerdi” dedi.
Harold Rhodes Türkiye’den Amerika’ya Gülen’in iadesi için gidecek delillerin de iyice incelenmesi gerektiğini kaydedip, “Onların hükümet tarafından oluşturulmuş olma ihtimali yüksek” yorumunu yaptı.
Darbe girişiminin ertesi gününden itibaren on binlerce kişinin gözaltına alınmasının da manidar olduğunu aktaran Rhodes, “Bu durumda ya önceden bu girişim biliniyordu, kendileri ayarladığı gibi kimleri de katacakları belliydi ya da Erdoğan ve devasa istihbarat ağı bir günde darbeye karışan bütün kişileri belirledi ki bu dünyada kimsenin beceremeyeceği bir iş” diyerek şüphelerini aktardı.
* Röportajın orijinali için tıklayın.