Romanya Medyası: Erdoğan Kendi Darbesini Yaptı

Geçtiğimiz Cuma gecesi Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi, Romanya medyasında da gündem oldu. Romania Libera gazetesi yazarı Cristian Campeanu, Erdoğan’ın yetkilerini sınırlayan tüm engelleri kaldırmak için ‘kendi darbesini yaptığını’ öne sürdü. Devlet ajansı Agerpres ise, Elmar Brok’un “Erdoğan gücünü artırıyor. Ülke bölünmeye gidebilir.” uyarısını aboneleriyle paylaştı.
cristoiu
Yılların tecrübeli yazarı Ion Cristoiu ise, “Darbeden Erdoğan’ın haberi vardı. Desteklemediyse bile, göz yumarak onlara kumpas kurdu.’’ görüşünü paylaştı.
Başarısız darbe girişimi Romanya medyasında ilk sıraya oturdu. Bastırılan girişimden sonra yaşananlar, son dakika gelişmeleriyle okurlara duyruluyor. Gazetelerde ise köşe yazarları, olayın perde arkasına ışık tutmaya çalışıyor. Romania Libera gazetesinde, “Dünyanın göbeğindeki deli diktatörü ne yapacağız?’’ başlığıyla yayımlanan makalede, darbenin Erdoğan’ın süreci şahsi gücünü pekiştirmek ve yetkilerini sınırlayan son anayasal engelleri kaldırmak için kullandığı vurgulandı. Cristian Campeanu imzalı yazıda, “İnternetten arama yapılınca Erdoğan’ın kendi darbesini planladığına dair bir çok yazıya rastlanıyor.’’ diyerek, benzer senaryoların Ortadoğu ve Kafkaslarda oynandığını belirtiyor.
Tecrübeli gazeteci Campeanu, “5 yıldan beri yazıyorum, Ergenekon ve Balyoz’da yaptığı gibi Erdoğan bugün kendi şahsi gücünü artırmak için istediği kendi darbesini yaptı. Zaten Erdoğan’ın yıllardan beri Kürt ve Anayasa mahkemesi gibi konularda aşmak istediği engeller vardı. Şimdi bunu fırsat olarak kullanacak. Darbe vehmiyle askerlerin yanında avukatlar, hakimler, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler de kurban olarak seçilecek.” uyarısında bulunuyor.
“DÜNYA’NIN GÖBEĞİNDEKİ DELİYE MÜSADE EDİLMEMELİ’’
“Yukarda yazdıklarım dünyanın herhangi bir köşesinde olsaydı tolere eder, ilgisiz kalabilirdik. Ancak Türkiye için mümkün değil! Yunanlıların dediği gibi eğer dünyanın bir göbeği varsa stratejik açıdan bakıldığında Türkiye’dir.’’ tespitinde bulunan Campeanu, yazısını şöyle noktalıyor: “Bugün Erdoğan’ın varlığı ulusal ve bölgesel istikrarın değil istikrarsızlığın kaynağıdır. Batı dünyası, her ne kadar demokratik destek veriyor görünse de, dünyanın merkezindeki deli bir diktatöre daha fazla müsade etmemelidir.’’
agerpres
“GİDİŞAT OTOKRATİK BAŞKANLIĞA’’
Devlet ajansı Agerpres, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yakınlığıyla bilinen Elmar Brok’un uyarılarını haberleştirdi. “Erdoğan, başarısız darbe girişimini kazanca çeviriyor, gücünü sıkılaştırıyor’’ başlıklı haberde, darbe girişimi sonrası anayasal düzene acilen geçilmesi gerektiğini kaydeden Elmar Brok, ‘’Ama görülüyor ki Erdoğan güç alanını genişletmekle meşgul. Bu durum ‘dramatik bir bölünme’ ile sonuçlanabilir.’’ uyarısında bulunuyor.
Agerpres haberinde Almanya’daki Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir’in görüşlerine de yer verilmiş. Özdemir, “Erdoğan, bu durumu fırsat bilip sadece orduyu arındırmakla kalmayacak, otokratik başkanlığını da ilan edecek.’’ öngörüsünde bulunuyor.