Oruç Sporcuya Engel Değil

On bir ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kala sporcuların oruç tutup tutmayacağı tartışmaları yine alevlendi. Dünyanın birçok ülkesinde oruç tutan sporculara büyük kolaylıklar sağlanıyor. Birçok dünya yıldızı sporcu ise orucun kendilerine engel olmadığını belirtiyor.
Her yıl Ramazan yaklaştığında ‘sporcular oruç tutmalı mı, tutmamalı mı’ tartışması yaşanıyor. Genelde Türkiye’deki sporcular oruç tutmuyor. Onlarca Müslüman ülkede, Avrupa ve Amerika’da dünyanın en iyi kulüplerindeki Müslüman sporcular her yıl Ramazan’da oruç tutuyor. Üstelik bu sporculara oruçluyken bilimsel ve psikolojik destek de veriliyor. Hatta yakın dönemde dünyanın en büyük iki spor organizasyonunda konuyla ilgili önemli adımlar atıldı. 2014’teki Dünya Futbol Şampiyonası’nda FIFA Sağlık Sorumlusu Jiri Dvorak, yaptıkları bilimsel çalışmalarla oruç tutan futbolcuların fiziki durumlarının olumsuz etkilenmediğini ortaya koydu. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi de Ramazan ayına denk gelen olimpiyatlarda oruç tutan sporculara özel bir dizi düzenleme yapmıştı.
Oruç tutan karateciler şampiyon oldu  
Karate Federasyonu Başkanı ve eski Karate Milli Takım Antrenörü Esad Delihasan, Ramazan’da uyguladığı yöntemi şöyle anlattı: “2004 yılındaki şampiyona öncesi son hazırlık kampı Ramazan’a denk gelmişti. Şampiyona ise Ramazan’dan hemen sonra başlayacaktı. Takımın çoğunluğu oruç tutmak istiyordu. Meksika’nın zaman dilimini de göz önüne alarak antrenmanları iftar ve sahur arasına çektik. Gündüz sporcular hem dinlendi hem de oruç tuttu. O şampiyonada ne mi oldu? Türkiye karatenin devlerini yenerek dünya şampiyonluğu kürsüsüne çıktı.”
Kanoute: Oruç, insanı güçsüzleştirmez  
Ramazan’da oruç tutan ve dünyanın en iyileri arasında olan bazı isimleri şu şekilde sıralayabiliriz: Franck Ribery, Karim Benzema, Sami Khedira, İbrahim Afellay, Seydou Keita, Eric Abidal, Omar Fredrick Kanoute, Muhammed Diarra, Nicolas Bilal Anelka, Hicham El Guerrouj… Başarılı futbolcu Kanoute, oruçla ilgili şu sözlerini ifade etmişti: “İman sahibi olmam iyi bir futbolcu olmamı sağlıyor. Futbolda beni daha sağlıklı ve güçlü yapıyor. Ramazan ayında oruç tutmakla insan güçsüzleşmez, zayıflamaz. İspanya çok sıcaktır ama ben orucumu tutuyorum ve şu ana kadar hiçbir antrenör bunu problem yapmadı.”
Ramazan’da sporcuların rahatça oruç tutmasının 6 yolu 
1- Spor yöneticileri, farklı dinlere ait ibadet takvimini dikkate alarak organizasyon ve saat ayarlaması yapmalı.
2- Oruç tutan sporcular konusunda bilimsel çözümler üreten ve antrenman yöntemleri geliştiren dünyaca ünlü birçok kulüp, antrenör ve sporcu var. Bunlar model alınmalı.
3- Bilimsel araştırmalarda sporcunun fiziksel performansları kadar psikolojileri de başarı için önemli olduğu ortaya konulmuştur. İbadetini yapan ve müsabakasına motive olan bir sporcunun bu isteğinin engellenmesi olumsuz sonuçlara neden olabileceği unutulmamalı.
4- Sıklet yani ağırlık kategorisine göre kendilerini ayarlayan ve yarışmalara katılan üst düzey sporcuların günlerce aç ve susuz kalıp müsabakalarda şampiyon oldukları unutulmamalı.
5- Doping, şike, bahis ve kayıt dışı para gibi birçok ciddi sorunu çözememiş spor camiasının oruç ve namaz gibi sporcuların dini inançlarıyla uğraşmayı bırakmalı.
6- Din adamlarının televizyonlarda penaltı pozisyonunu değerlendirmesi ne kadar gülünç olacaksa spor yöneticileri de bilmedikleri dini konular hakkında konuşmamalı. Konuyla ilgili bir fetva verilecekse ehliyetli uzmanlardan ortak karar alınmalı.
TARIK BURAK