Sevgi Çocuklarına Fransa Cumhurbaşkanı Himayesi

14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 30’u aşkın ülkede gönülleri fetheden sevgi çocuklarının son adresi Fransa’nın Lyon şehri oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, kendi himayesinde gerçekleşen etkinliğe özel mesaj gönderdi. “Genç nesillerin ülkemizin derinden bağlı olduğu değerlerini yaşatma fırsatını verecek olan bu etkinliğe verdikleri emek ve katılımları için en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi
Fransa’nın Lyon şehrinde dün düzenlenen 14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Cumhurbaşkanı François Hollande‘ın himayesinde gerçekleşti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel‘in resmi ziyareti nedeniyle programa katılamayan Fransa Cumhurbaşkanı, programa özel tebrik mesajı gönderdi. Elysee Cumhurbaşkanlığı Sarayı himayesi, bir kültürel organizasyona verilen en yüksek devlet desteği olarak kabul ediliyor. Daha önce ABD Başkanı Barack Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve UNESCO, Dil ve Kültür Festivali’ne destek mesajları göndermişti.
GENÇLİK BAKANI TEMSİL ETTİ
Programa Hollande‘ı temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Helene Geoffroy katıldı. Lyon’un ünlü konser salonu Auditorium’da yapılan gösteride Hollande‘ın mesajını Geoffroy okudu. Hollande mesajında, “Genç nesillerin ülkemizin derinden bağlı olduğu saygı, hoşgörü, demokrasi ve laiklik değerlerini yaşatma fırsatını verecek olan bu etkinliğe verdikleri emek, gösterdikleri çaba ve katılımları için en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
ÖNEMİNİ ÇOK İYİ ANLIYORUZ
“Şiir, şarkı ve dans vasıtasıyla farklı kültürleri keşfetmemize, buluşmamıza ve paylaşmamıza imkan tanıyan ve birlikte yaşam kültürüne somut bir şekilde katkı sağlayan bu girişimlerin önemini hiç olmadığı kadar iyi anlıyoruz” ifadelerini kullanan Fransa Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: “Ayrıca, yüksek himayem altına özenle aldığım bu seneki Kültür Festivali’ni hazırlayan Institut Meridien’i kutluyorum ve başarılı olmasını diliyorum. Çocuklara en sıcak duygularımı ve tebriklerimi sunuyor, sizlere güzel bir an yaşatmalarını diliyorum.”
GÖSTERİLERİYLE İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİLER
Rhone-Alpes ve Auvergne bölgesindeki genç yetenekleri buluşturan gösteride, Kazakistan, Senegal, Madagaskar, Cezayir ve birçok ülkenin şarkı ve folklor oyunları sergilendi. Ayrıca, bir Türk ve Ermeni gencin birlikte okuduğu “Sarı gelin” türküsü seyircilerden büyük alkış aldı. 100 çocuğuN katıldığı gösteride açılış konuşması yapan Meridien Derneği Organizasyon Komitesi Başkanı Mesudiye Bedir, “Birlikte yaşam kültürüne destek vermek amacıyla bu festivali düzenliyoruz” dedi.
KİM NE DEMİŞTİ?
Obama: Engelleri aşma gücünü yansıtıyorsunuz
Sunuculuğunu dünyaca ünlü aktörler Andy Garcia’nın yaptığı 14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali‘nin ABD‘nin başkenti Washington‘daki gösterimine ABD Başkanı Barack Obama‘nın gönderdiği özel mesaj damga vurmuştu. Obama, şunları söylemişti: “Kendi kültürel mirasınızı, özel kılan geleneklerinizi aktarması bakımında bu gibi festivaller, bize kucaklayıcılığın şarkılarından çıkıp ümit ve güzelliğe doğru giden yollara şahitlik etmemize olanak sağlıyor. Sizin dünya genelinde genç insanları birleştirmek için harcadığınız çabalar, ortak insanlık olarak, bizi birbirimizden ayıran engelleri aşmak için sahip olduğumuz gücü yansıtıyor. Sizler dünyamızı meydana getiren kültürel mozaiği kutlamak viçin bir araya gelirken, size en iyi dileklerimi sunuyorum.”
BM Genel Sekreteri: Ban – Ki Mun: Sizi teşvik ediyorum
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, New York‘taki BM Genel Merkezi’ni ziyaret eden dünya çocuklarına gönderdiği özel mesajda özetle şunları dile getirmişti: “Sizler dünya tarihinde, geniş çapta iletişim ve etkileşim sağlama imkanlarına sahip, en büyük neslin genç insanları arasındasınız. Nerede yaşarsanız yaşayın, sizlerin en geniş çaptaki ortak yararlara olan bağlılığınızı göstermenize dünyanın ihtiyacı var. Sizlerin küresel bir vatandaş haline gelmenizi dört gözle bekliyorum. Kültürlere ve dillere olan tutkunuzu daha şefkatli bir dünya inşa etmek için kullanmaya devam etmeniz için sizleri teşvik ediyorum.”