Romanya’da Türkçe Bayramı..

14. Türkçe Olimpiyatları’nın iki sahne programı Bükreş’te büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Ard arda iki gün düzenlenen ‘Dünyanın Sesleri’ ve ‘Şarkının Yıldızları’ yarışmaları, dünya çocuklarının kaynaştığı bir şölene dönüştü. Yarışmaya, 4 kıtadan gelen gençlerin performansları, UNESCO mektubu ve Zümrütten Tepeler şiirinin bestesi damga vurdu. Yarışmayı izleyen Romen, Türk ve yabancı konuklar ‘barış dolu gelecek’ umutlarını tazeledi.

Türkçe Olimpiyatları’nın iki sahne programı Bükreş’te büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Ard arda iki günde düzenlenen ‘Dünyanın Sesleri’ ve ‘Şarkının Yıldızları’ yarışmaları, dünya çocuklarının kaynaştığı bir şölene dönüştü. Yarışmaya, 4 kıtadan gelen gençlerin performansları, UNESCO mektubu ve Zümrütten Tepeler şiirinin bestesi damga vurdu. Yarışmayı izleyen Romen, Türk, yabancı konuklar ‘barış dolu gelecek’ umutlarını tazeledi.
Bükreş bu hafta sonunda sevgi, barış ve hoşgörü duygusunun zirve yaptığı, geleceğe dair umutları yeşerten iki güzide programa ev sahipliği yaptı. 160 ülkeden ve 2 bin 500 öğrenci arasından sıyrılarak finale gelen öğrenciler bu yıl 14. kez düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nda yarıştı. Cumartesi akşamı Dünyanın Sesleri kategorisinde 14 farklı ülkeden finalistler, kendi dillerinde söyledikleri şarkılarla konukları coşturdu, jürinin beğenisini topladı. Uluslararası jüri, dünyanın en güzel sesini seçmekte zorlandı.
gösteri
Öğrencilerin etkileyici sahne performansları, ünlü sunucular Romanya’dan Andreea Marin ile Avustralyalı George Donikian’ın sunumlarıyla birleşince salonda coşku zirve yaptı.
Romanya’nın en büyük gösteri merkezi Sala Palatului’yi dolduran Romen, Türk ve yabancı konuklardan oluşan 4 bin kişilik topluluk, şarkılara alkışlarla tempo tuttu. Sırbistan, Güney Afrika ve Kazakistanlı öğrencilerin halk oyunları kusursuz bir gösteriye dönüştü. Romanyalı minik öğrencilerin oynadığı yerel halk oyunları ise göz kamaştırdı.
Birbirinden güzel parçaları değerlendirmek, uluslararası jüriye düştü. Almanya’dan Japonya’ya, Rusya’dan Romanya’ya müzik ve gösteri dünyasından 10 isim, Rusya’dan Maria Parotikova’nın seslendirdiği Vdol po Piterskoi (Petersburg boyunca) adlı parçayı birinci seçti. Romanyalı Bianca ile Slovenyalı Lina ikinciliği paylaştı. Dünyanın Sesleri’nde Amerikalı İyanna ve Güney Afrikalı Njabulo ise üçüncü sırada yer aldı.
https://www.youtube.com/watch?v=fC_qsflrZcs
Şarkının Yıldızları Finalinde Birinciliği Bosna Hersek’ten Melika Moranjkic kazandı.
ŞARKININ YILDIZLARI İLE COŞKU DEVAM ETTİ

Bükreş’teki şölen havası pazar günü yapılan Şarkının Yıldızları finalinde devam etti. Söylenen şarkılar Türkçe olunca, salondaki konukların coşkusu katlandı. Duygulu şarkılarda hüzün, hareketli şarkılarda tempo öne çıktı. Şarkının Yıldızları Finalinde Birinciliği usta yorumuyla Bosna Hersek’ten Melika Moranjkic kazandı.
Ukraynalı Nina ‘Sevdam Ağlıyor’ şarkısıyla, Paraguaylı Giuseppe ‘Endamın Yeter’ parçasıyla müzik ustalarını aratmadı. Azerbaycanlı Cihangir ise Orta Anadolu bölgesinden söylediği potboriyle salondaki coşkuyu zirveye çıkardı. Kusursuz oynanan halk oyunları gösterileri ise yarışmacı öğrencilere nefes aldırdı, ancak konukların nefesini kesti.
JAPON JÜRİ ÜYESİ TÜRKÇE KONUŞTU, SALON YIKILDI
japon
Her iki yarışmada dereceye girenleri seçmek, alanlarında isim yapmış farklı ülkelerden gelen jüri üyelerine düştü. Gheorghe Zamfir gibi dünyaca ünlü panflüt virtüözünün yanı sıra, Eurovision yarışmalarında Romanya adına ekrana çıkan Liana Stanciu jüri üyeleri arasında yer aldı. Japonya’dan gelen Asami Sasaki ise, Türkçe yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çekti. Japon sanatçının ‘Merhaba Romanya’ diye söze başlaması üzerine salonda alkış koptu. Japon müzisyenin ‘Çok güzel olimpiyat. Çok güzel halk. Öğrenciler geleceğin güneşidir’ sözleri uzun süre alkışlandı. Almanya’dam Klaus Cutik, Sri Lanka’dan Nemantha Heshan, Rusya’dan Evgeniy Kungurov, Kazakistan’dan Alkuat Kazakbayev ve Kırgızistan’dan Ruskeldi Osmonkulov ayrı ayrı öğrencileri kutladı. Romanyalı jüri Liana Stanciu, bütün yarışmacıları konuklara alkışlattı.
ROMEN BAKAN’DAN ‘HOŞ GELDİNİZ’ KONUŞMASI
Bakan
İki gün Bükreş’te Türkçe bayramı yaşatan programı, Romen hükümeti sahiplendi. Yarışma devam ederken sahneye çıkan Teknoloji Bakanı Marius Bostan, konuklara ‘Hoş geldiniz.’ dedi. Bakan Bostan kısa konuşmasında, ‘’İyi komşuluk ve karşılıklı anlayışın gelişmesinde kültür ve müziğin önemine bir kez daha şahit oluyoruz. Bütün öğrencilere başarılar diliyorum.’ ifadelerini kullandı.
Olimpiyatlara UNESCO’dan mektup ve ABD’den takdirname
Barış ve kardeşlik havasının yarışma heyecanına üstün geldiği program, uluslararası kuruluşların takdirini kazandı. UNESCO bir mektupla organizasyonu ve Hizmet Hareketi’ni övdü. ABD New Jersey eyalet meclisi de organizatörlere takdirname sundu.
unesco
UNESCO Romanya Komisyonu Genel Sekreteri Ani Matei imzalı mektupta, evrensel barışın sağlanması için sözün değil fiiliyatın önemine vurgu yapıldı. Hizmet Hareketi mensuplarının dünyanın dört bir köşesinde bu ideal uğrun çalıştıkları kaydedilerek, tebrik edildi. 2005 yılında Fethullah Gülen Hocaefendi’ye barış ve diyaloğa katkı ödülü verdikleri hatırlatılan UNESCO mektubu, ‘Gülen’e teşekkür ve takdirlerimizi’ sunarız ifadeleriyle tamamlandı.
Bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları programına ev sahipliği yapan Lumina Vakfı’na Amerika’dan takdirname geldi. Takdirname belgesini New Jersey eyalet meclisi üyeleri Gordon M. Johnson ve Paul Moriarty sahnede takdim etti. Takdirnamede, düzenledikleri programlar vasıtasıyla dünya barışına ve uyuma sağladıkları katkı örnek gösterildi. Romanya’daki hizmet okullarının çatı kuruluşu olan Lumina Vakfı’na takdir ve övgüler sunuldu.
Türkçe şöleni her kesimden takdir gördü
İki gün boyunca süren Türkçe Olimpiyatları etkinliğine, Bükreş’te ikamet eden Romen ve gurbetçilerin yanı sıra, komşu ülkelerden gelen konuklar da büyük ilgi gösterdi. Dobruca bölgesinden gelen soydaşlar ise salondaki kalabalığın önemli kısmını oluşturdu. Yarışmaları izleyen konuklar, rekabet havasından ziyade salona yansıyan dostluk ve birlik görüntüsüne vurgu yaptı. 160 ülkeden seçilerek Bükreş’te yarışmaya hak kazanan öğrenciler,  temsil ettikleri misyon nedeniyle tüm konukların takdirini topladı. Çocukları görünce geleceğe dair umutlarının arttığını kaydeden eski diyaspora bakanı Bogdan Stanoevici, ‘’Kültür ve sanat, dünyamızı saran anlaşmazlıkların nihai ve kökten çözümüdür. Biz yetişkinlerin yıkmaya çalıştığı barış dünyası, öyle ümit ediyorum ki bu çocuklar sayesinde inşa edilecek.” ifadelerini kullandı.
Barış için çok kültürlülüğün anlaşılmasına ihtiyaç olduğunu kaydeden Irak Büyükelçisi Hüseyin Sincari de, ‘’Ne kadar çok kültürlü ve farklılık bir arada olursa, birbirimizi daha iyi anlar ve tanırız. Birbirimize saygılı yaşamayı öğrenmiş oluruz. Ve her şeyden önemlisi biz hep beraber bu düşlediğimiz barış dünyasını kurabiliriz.’’ dedi.
Amerikalı siyasetçi: “Hizmet hareketi; sevgi, barış ve çeşitlilik demek’’
abd
Programa Amerika’dan katılan New Jersey eyalet meclisi üyesi Paul Moriarty, Hizmet hareketine övgülerde bulundu. Mükemmel bir organizasyon diye nitelediği programa ilişkin Paul Moriarty, ‘’İnsanlar ne kadar çok bir araya gelirse birbirini daha iyi anlar ve dünya daha yaşanabilir olur. Bu tür organizasyonlar dünyanın her köşesine taşınmalı. Çünkü bu hareket sevgi, barış ve çeşitliliği içinde barındırıyor. Her yıl çalışmalar daha da büyüsün.” temennisinde bulundu.
YARIŞMA BİRİNCİSİ MARİA, TEVAZUYU ELDEN BIRAKMADI
maria
Yarışmanın birincisi Maria, bir yandan madalya sevinci yaşadı, bir yandan arkadaşlarını övmekten geri durmadı. “Aslında herkes birinciliği hak etti. Tüm arkadaşlarım süperdi. Ben nasıl birinci oldum, onu da bilmiyorum. Arkadaşlarımın hepsi ayrı bir yetenek.” şeklinde konuşan Maria Parotikova, yaşadığı kardeşlik ortamına dair şunları söyledi: “Arkadaşlarla çok güzel dost olduk. Hepimiz ayrı dilleri konuşmamıza rağmen birbirimizi çok sevdik. Birbirimizden ayrılmak istemiyoruz şu an. Buradan nasıl ayrılacağımızı da bilemiyorum.’’
GURBETÇİLER, EVLERİNDE MİSAFİR ETTİ
Türkçe Olimpiyatları için bir hafta öncesinden Bükreş’e gelen öğrencilere, gurbetçi Hizmet gönüllüleri sahip çıktı. Dünyanın dört bir yanında gelen öğrencileri evlerinde konuk etti, yemek ikramında bulundu. Ev sahipleriyle çay keyfi yapıp Türkçe muhabbet eden öğrenciler, hediyelerle uğurlandı.
ÖĞRENCİLER GÖSTERİLERİ İLE ROMEN POLİSİNİ MEST ETTİ
polis
Türkçe Olimpiyatları için yarışacak öğrenciler, program öncesi çeşitli kurum ziyaretleriyle provalara ara verdi. Öğrencilerin Romen Hudut Polisi genel merkez binasında verdiği mini konser büyük beğeni topladı. İzledikleri gösteri karşısında mest olan Romen güvenlik görevlileri, birbirinden güzel performansları alkışladı, telefonlarına kaydetti. Gösteri bitiminde öğrencilere teşekkür eden Hudut Polisi yetkilisi Bogdan İvanescu, çok kültürlülüğü barışın sembolü olarak nitelendirdi. “Çok kültürlülüğe sahip çıkalım ki hem bize hepimiz hem de sonraki nesiller kendisini güvende hissetsin.’’ şeklinde konuşan İvanescu, her bir katılımcıya Romanya adına hediyeler verdi. Öğrenciler de kültürlerini temsil eden hediyelerden sundu.
DEVLET TELEVİZYONUNDA ROMEN HALK OYUNLARI OYUNU
TVR
160 ülkeden elemeleri aşarak Bükreş’e gelen öğrencilerin yarış dışı en ilginç etkinliği Romen halk dansı oynamaları oldu. Devlet televizyonunu ziyaret eden öğrenciler, en çok izlenen müzik-sohbet programın çekimlerine denk geldi. Program sunucusu Iuliana Tudor, sürpriz yaparak öğrencileri sahneye aldı. Romen halk oyunları ekibine kattığı yabancı öğrencilere dans ettirdi. Romen oyunlarına kolayca uyum sağlayan öğrenciler, stüdyodaki seyircilerden bolca alkış aldı. Türkçenin yıldızlarının televizyon ziyareti, stüdyo ve teknik bölümlerin gezilmesiyle tamamlandı. Öğrenciler ayrıca şehir gezintisiyle stres attı. Tarihi mekanlarda fotoğraf çektiren çocuklar, turistik mekanları gezdi, Romanya’yı yakından tanıdı.
Konuklar yarışmacılarla yemekte buluştu
Lumina Eğitim Kurumları, her yıl olduğu gibi, program sonrası yurt dışından gelen konuklarına toplu yemek verdi. Bükreş Koleji’nin spor salonunda verilen akşam yemeğinde konuklar, jüri üyeleri ve yarışmacı öğrencilerden oluşan bin kişilik misafir grubu katıldı. Öğrenciler, konuklar ve jüri üyeleri bolca hatıra fotoğrafı çektirdi.
Jüri üyeleri yarıştı, öğrenciler hepsine tam puan verdi
İki gün süren Türkçe bayramı sürpriz bir etkinlikle sona erdi. Program sonrası bin kişilik salonda verilen yemeğin ardından, bu kez farklı ülkelerden gelen jüri üyeleri yarıştı. Türkçe Olimpiyatları’nda yarışan çocuklar ise jürileri değerlendirdi. Alman müzisyen piyanoyla, Sri Lankalı sanatçı gitarla maharetlerini sergiledi. Türkçenin çocukları bütün jüri üyelerine tam puan vererek hepsini birinci yaptı. Bu hareket salonda uzun süre alkışlandı.