Bu Gasbın Hesabı AİHM’de Sorulacaktır

TURHAN BOZKURT
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yaptığına bak! ‘Ortakların evrağı eksik’ bahanesiyle yönetimine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF) atadığı Bank Asya’da gerekçe ortadan kalktığı halde bankayı iade etmiyor. “Ya satarız ya tasfiye ederiz.” diyen BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ortakların mülkiyet hakkını çiğniyor. Bankanın hâlâ 1,2 milyar TL özkaynağı var.
15 aydır TMSF, bankayı bir milim ileri götürmedi, aksine içini boşalttı. Tabela bankası olması için elinden geleni yaptı. Bankacılık Kanunu nettir. Sermaye yeterliliği ve diğer rasyolar açısından Bank Asya’da iki senedir atılan hiçbir karar hukuki değildir. Madem satılacaktı. İki sene evvel çok iyi fiyata Katarlılar aldığında BDDK niye onay vermedi? Şimdi tasfiyeden bahsediyorlar.
Banka batmamış. Taahhütlerini yerine getirmiş. 15 aydır da TMSF yönetiyor. O halde niye tasfiye ediyorsunuz? Bu gasp değil de nedir? BDDK Başkanı şunu demek istiyor: Suç işledik. Davalardan feragat edin. Biz de bankayı üç kuruşa birine devredelim. Yoksa kapatırız.
Çok soruluyor. Ortakların açtığı yüzlerce dava var. Hukuk işleseydi Bank Asya çoktan iade edilmişti sahiplerine. Davalar devam ediyor.
‘Anahtarları masamda istiyorum’
Halka açık bir banka alenen gasp ediliyor. Suçu işleyenler, cezadan kurtulmak için ortakları BDDK eldiveni ile yumrukluyor. El insaf! BDDK Başkanı Akben bilsin ki bu gaspın hesabı AİHM’de sorulacaktır. Bakalım o gün ‘ya tazminat ya tazminat’ı görünce ne diyecek? Âlemi sersem kendilerini akıllı zannediyorlar. “Anahtarlarını masamda istiyorum.” tiyatrosunun son sahnesi bu. En büyük faiz lobisi olduklarını faizsiz bir bankayı kör bir bıçakla kuytu bir yerde boğazlayarak ispat ettiler. Tarihe böyle geçtiler.
Ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalıştıkları Bank Asya ortakları ne yapar bilmem? Ben sonuna kadar bu mali haydutluğa direneceğim. Bankayı cebren satsalar da tasfiye etseler de son ana dek kredi kartım Asyacard olacak. Bireysel emekliliğim Asya Emeklilik’te kalacak. Bank Asya için yaktıkları ateşe odun taşımayacağım. Elimde kalan bir-iki damla su ile ateşi söndürmeye çalışacağım. Safım belli olsun. Bankanın içini boşaltan hırsızları gördük de top yekün banka çalanlara şahit olmamıştık. Hayaldi, sayelerinde hakikat oldu. Moğol istilasından sonraki en feci yağmaya maruz kalıyor Anadolu. Bank Asya ile doymayacaklar. Evvelki gün bu sütunda yazdığım gibi serbest piyasayı unutun.