İngiliz Sarayına Kur’an Götüren Adam

Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ın Buckhingham Sarayı’na Kuran-ı Kerim götüren kişi olduğu ortaya çıktı. Han, 2009’da Kraliçe’nin danışma kuruluna seçilince yemin etmek için Saray’a evindeki Kuran’ı götürdü. Törenin ardından Kuran’ı sarayda bırakan Han, “Sonra gelecekler kullansın” dedi.

Avrupa’da bir başkentin ilk Müslüman belediye başkanı olarak dikkatleri çeken Sadık Han, önceki gün Southwark Katedrali’nde yemin ederek göreve başladı. Törende “Adım Sadık Han ve Londra Belediye başkanıyım” diyen Han’ı, mensubu olduğu İşçi Partisi’nin eski lideri Ed Miliband da izledi.

PC NE DEMEK?
Han, 2009’da Gordon Brown’ın kabinesinde Ulaştırma Bakanlığı yapmıştı. Han, atama kararını Brown’ın telefonda aktardığını belirterek, “Aynı zamanda ‘PC’ de oldun, demişti. Telefonu kapattıktan sonra ‘PC’nin ne olduğunu anlamaya çalıştım. Ama bir türlü çözemedim. Brown’ı yeniden arayarak, ‘PC’nin anlamını sordum. Privy Council’in (Kraliçe’nin Danışma Kurulu) kısaltması olduğunu söyledi” dedi.
HANGİ İNCİL’İ KULLANACAKSIN?
Ertesi gün Buckhingham Sarayı’ndan arandığını belirten Han, yaşananları şöyle anlattı: “Telefondaki kişi, ‘Kraliçenin önünde yemin edeceksiniz. Hangi İncil’i kullanmak istersiniz’ diye sordu. Ben de, ‘Müslüman olarak ben Kuran kullanırım’ cevabı verdim. Bunun üzerine ‘Bizde Kuran yok. Gelirken getirir misiniz’ dediler. Saraya giderken kendiKuran-ı Kerim’imi yanıma aldım. Yemin töreninden sonra iade ettiler. Bunun üzerine, ‘Burada kalsın. Benden sonra gelecekler kullanırlar’ dedim.”
25 milyar yönetecek
Londra belediye başkanı seçilen Sadık Han, şehrin 25 milyar dolarlık bütçesini de yönetecek. Siyah kıyafetleri ile tanınan Londra polisi, Han’ın emrinde çalışacak. Dünyanın en kapsamlı metro sistemlerinden olan Londra metrosunu yönetecek. Han, kampanyasında en çok, ulaşım ve hava kirliliği üzerinde durmuştu.
Bunlar Trump’ın taktikleri
Londra belediye başkanlığı seçimini kazanan Pakistan asıllı Sadık Han, bazı kesimlerdeki İslamofobiyi uyandırdı. Dün, televizyonda canlı yayın konuğu olan Han, haksız suçlamaların kendisini etkilmeyeceğini söyledi.
HALKI KORKUTAMADILAR
Seçimde fark attığı rakibi Zac Goldsmith’in  seçim kampanyası sırasındaki söylemini eleştiren Han, “Yürütülen kötüleme kampanyası Donald Trump’ın taktikleriyle aynı. Korku kartına oynadılar. Sürekli imalarda bulundular. Farklı dini ve etnik grupları birbirlerine karşı tahrik etmeye çalıştılar. Ama başarılı olamadılar” dedi.
SÖYLEMLERİ DEĞİŞMEDİ
ABD’de başkan adaylığı için yarışan milyarder iş adamı Donald Trump da, islam karşıtı sert söylemiyle dikkat çekiyordu. Mağlup olan Muhafazakar Parti ve Goldsmith’in hala aynı söylemi sürdürmesini eleştiren Han, “Hem Başbakan David Cameron, hem de rakibim Londralıları korkutmak istiyor. Ama halk bunu istemiyor. Muhafazakarların bu söylemi bırakması gerekli” dedi.  rakibine fark attı
Seçimde Han 1.3 milyon oy alırken rakibi Goldsmith 994 binde kalmıştı.