Ab, Mülteci Anlaşmasına Alternatif Arıyor

Alman Bild gazetesi Türkiye’nin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasını iptal edilme ihtimali olduğunu ve AB’nin de buna alternatif çareler üzerinde düşünmeye başladığını yazdı.
Deutsche Welle’nin Bild’den aktardığına göre, AB liderleri Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasının iptal edilme ihtimali karşısında alternatif çözümleri görüşüyor. Alman yayın organının haberinde, ‘Türkiye’nin sınırlarını yeniden mültecilerin Avrupa’ya geçişine açması durumunda, Yunan adalarında mülteci kayıt merkezleri kurulmasının düşünüldüğü’ belirtildi. Bir bakanın gazeteye verdiği bilgilere göre, böyle bir değişikliğin olması durumunda mültecilerin kayıtlarının adalarda yapılması ve adalara yapılan feribot seferleri kaldırılması planlanıyor. Bu durumda mülteciler adalardan ayrılamayacak ve iltica başvurusu reddedilenler ülkelerine geri gönderilecek.
Vize muafiyeti tehlikede
Haberde anlaşmanın Türkiye’ye bakan tarafının iptal olması hâlinde Avrupa’nın da verdiği sözleri tutmayacağı belirtiliyor. Bu kapsamda Türkiye’ye yapılan mali yardımın kesileceği ve bu paranın Yunanistan’a verileceği vurgulanıyor. Alman Hristiyan Demokrat Birlik partisi milletvekili ve dış politika sözcüsü Karl-Georg Wellmann da ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uymadığı takdirde anlaşmanın geçersiz olacağını’ söyledi. Wellmann aynı gazeteye yaptığı açıklamada, “Her halükarda tedbirli olmak zorundayız. Avrupa Birliği’nin dış sınırları korunmalı, iltica işlemleri anakarada değil, adalarda yapılmalı ve kaçak göçmenler geri gönderilmeli.” dedi.
Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği ülkeleri için uygulanan vize mecburiyetinin kaldırılmasını öngören ve geri kabul anlaşmasının önemli bir şartını oluşturan terörle mücadele yasasının değiştirilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından reddedilmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevini bırakacağını açıkladığı gün terörle mücadele yasasında değişiklik talebinde değinen Erdoğan, AB’ye hitaben, “Biz yolumuza gidiyoruz, sen yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan anlaş.” demişti. Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri, Davutoğlu ile yapılan anlaşmaların onun gidişiyle iptal olacağı endişesini yaşıyor.