Avrupa Birliği Ülkeleri Arasında Uluslararası Dolaşım (Roaming) Ücreti Kalkıyor

Avrupa Birliği ülkelerinde cep telefonları üzerinden yapılan görüşme, kısa mesaj (SMS) gönderme ve internete bağlantı hizmetlerinde, roaming olarak adlandırılan dolaşım ücretleri 30 Nisan Cumartesi gününden itibaren aşamalı olarak kaldırıldı.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde roaming olarak anılan uluslararası dolaşım ücretlerinin kaldırılmasına yönelik yasal düzenleme Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi.
Roaming ücretlerinin kaldırılmasının ilk aşaması 30 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren ücretlerde önemli ölçüde indirime gidilecek. Cep telefonu görüşmelerinde roaming ücreti dakika başına 5 centi aşamayacak. Bu rakam kısa mesaj servisinde 2, internet bağlantısında ise megabayt başına 5 centi geçemeyecek. Ücretlere katma değer vergisi ilave edilecek.
15 Haziran 2017’de ücretler tamamen kalkıyor
Düzenlemeye göre ikinci ve son aşama ise 15 Haziran 2017’de başlayacak. AB içinde yolculuk edenler cep telefonlarıyla konuştuklarında, mesajlaştıklarında veya veri hizmetlerini kullandıklarında söz konusu tarihten itibaren herhangi bir ek ücret ödemeyecek.
AB bir yandan uluslararası dolaşım ücretini kaldırırken diğer yandan “ağ tarafsızlığı” uygulamasını başlatacak. Online içerik, uygulama ve hizmetlere erişimin kısıtlanması ya da engellenmesi yasaklanacak. Servis sağlayıcıları tüm internet trafiğine eşit muamele yapmaya zorlanacak.
‘İki sınıflı internet’ kaygısı
“Ağ tarafsızlığı” uygulamasına ilişkin düzenleme, konunun uzmanlarınca eleştirildi. Düzenlemede yer alan bazı esnek ifadelerin olumsuz yansımalarının olacağı endişesi dile getirildi.
Avrupa Korsan Partisi temsilcisi Julia Reda, “Düzenlemeyle servis sağlayıcılara belirli veri trafiğini sınırlandırırken, veri kapasitesinin dağıtımında başkalarına öncelik verme hakkı tanınıyor. Bu, yalnızca iki sınıflı internete yol açmaz. Böylece hat kapasitelerinin artırılması cazibesini kaybeder” diye konuştu.
inRead invented by Teads
Yeni tarifeye göre; tüketici vergisi hariç olmak üzere, 1 dakikalık görüşme ücreti 5 sent olurken aboneler 1 kısa mesaj karşılığı 2 sent ve 1 mega bayt internet bağlantısı için de 5 sent ödeyecekler.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, bu gelişmenin sadece fiyat düzenlemesi olarak anlaşılmamasını, Avrupa Birliği’in Dijital Tek Pazar stratejisi önündeki engellerin kaldırılması anlamına geldiğini söyledi.
Dijital Tek Pazar ilkesi, Avrupa’da dijital ürün ve hizmet alışverişini geliştirmeyi, bu alandaki rekabet şartlarını düzenlemeyi ve dijital ekonominin büyümesini hedefliyor.