Bulgaristan Türkleri’nin Oy Hakkına Kısıtlama

Bulgaristan Parlamentosu, ülke dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmasını kısıtlayan bir yasa değişikliğini kabul etti. Değişiklilik en çok Türkiye’de yaşayan Bulgar göçmenlerini etkileyecek.
Sofya hükümeti, Bulgaristan dışında yaşayan seçmenlerin oy kullanmasına yönelik önemli değişikliklere imza attı. Yeni uygulama ile Bulgaristan Türklerinin, Türkiye‘de oy kullanmasına ciddi kısıtlamalar getirildi.
1 MİLYONLUK ŞEHİR ŞARTI
Yeni düzenlemeyle büyükelçilikler ve konsolosluklar haricinde AB ülkeleri dışında oy sandığı kurulabilmesi için, söz konusu şehrin nüfusunun en az bir milyon olması şartı getirildi. Yeni düzenleme ilk olarak sonbahardaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçerli olacak.
HEDEF TÜRKİYE’DEKİ SANDIKLAR
Yeni düzenlemeyle, Türkiye‘de yaşayan ve çifte vatandaş olan yüz binlerce Bulgar için Türkiye‘nin her yerinde oy sandığı kurulmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bugüne kadar Türkiye‘de onlarca yerde sandık kuruluyordu. Türkiye‘yi hedefleyen yeni düzenlemenin ABD, Kanada ve Avustralya‘da yaşayan Bulgarları da etkileyeceği bildirildi.
Hükümet itiraf etti
Ülkedeki milliyetçilerin baskısı karşısında değişikliğe onay verdiğini itiraf eden hükümet, Türkiye‘nin Bulgar iç politikasındaki etkisini azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu muhalefetteki Haklar ve Özgürlükler Hareketi‘nin Genel Başkanı Mustafa Karadayı, yeni düzenlemeyi demokratik olmamakla eleştirdi.

Bulgar hükümeti, yasa değişikliğiyle, Erdoğan rejiminin kaşımaya çalıştığı Bulgar iç politikasındaki etkisini azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.