En Pahalı Pasaportlar 1 Haziran’dan Itibaren Dağıtılacak

Türkiye’nin Schengen uyumlu yeni pasaportlar için Avrupa Birliği’yle (AB) müzakerelere başlandığını duyurmasının ardından, Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ‘çipli pasaport’ların 1 Haziran’dan itibaren dağıtılacağı bildirildi.
AB ülkelerinin, Türkiye’ye Haziran sonundan itibaren Schengen bölgesinde vize muafiyeti sağlanması uygulamasına ‘askıya alma koşulu’ eklenmesini talep ettiği ortaya çıkmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise AB’nin Türkiye için vize muafiyetini uygulamaya koymaması halinde mülteci anlaşması kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınmayacağını söylemişti.
Fiziki bir değişiklik yok

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre, mevcut pasaportlarla Schengen bölgesi ülkelerine vizesiz seyahat mümkün olmayacak. Ancak 1 Haziran’dan itibaren alınacak pasaportlarla vizesiz seyahat imkanı getirilecek. Bu pasaportların çiplerine AB’nin şart koştuğu biyometrik veriler (parmak izleri ve bazı kişisel veriler) yüklenmiş olacak.
Yeni pasaportlarda fiziki bir değişiklik yer almazken, önceki pasaportlardan farklı olduğunu göstermek için kapak ön veya arka sayfasına bir işaret eklenme ihtimali üzerinde halen konuşuluyor.
Mevcut pasaportlarını yeni çipli pasaportla değiştirmek isteyenlerin ücret ödeyeceği belirtilirken, eski pasaportun kullanım süresi de yeni pasaporta eklenecek. Geçerli süre harcı ödendiğinden yenileme için harç talep edilmeyecek. 1 Haziran’dan itibaren hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik pasaportların da çiplerine de biyometrik veriler eklenmeye başlanacak.
AB üyesi olmayan Schengen ülkelerine vizesiz seyahat

Yeni çipli pasaportlarla Avrupa Birliği üyesi olup Schengen üyesi olmayan Birleşik Krallık ve ve İrlanda Cumhuriyeti’ne vizesiz seyahat mümkün olmayacak.
Yeni pasaportlarla AB üyesi olmayıp Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç, İzlanda, şehir devletler statüsündeki Liechtenstein, Andorra ve San Marino’ya vizesiz seyahat mümkün olacak.
Ayrıca, AB üyesi olup Schengen’e dahil olmayan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a da vizesiz seyahat edilebilecek.
En pahalı pasaport Türkiye’de

Geçtiğimiz yılın kasım ayında yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en pahalı pasaportu 251 dolarla Türkiye’de. 10 yıllık pasaport alabilmek için Türkiye’de asgari ücret alan bir kişi 95 saat çalışmak zorunda.
Şu anda Türkiye’de pasaport defterinin bedeli 82,50 TL. 10 yıllık bir pasaportun bedeli defter bedeliyle birlikte 587,50 TL’ye ulaşıyor.