Halep İnsanî Felaketin Eşiğinde

Esed güçlerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı Halep’te bir hastane vuruldu. Şehirde son bir haftada 100’ü aşkın sivil katledilirken, 40 bin kişi de bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’ne göre Halep insanî felaketin eşiğine sürükleniyor.
Suriye’deki kanlı iç savaşa barışçıl çözüm için Cenevre’de iki haftadır süren müzakerelerden herhangi bir sonuç çıkmazken, Esed rejimi ateşkese rağmen Halep’e yönelik saldırılarını artırdı. Son bir haftadır ülkenin en büyük şehri Halep’te muhaliflerin kontorolü altındaki bölgeleri bombardımana tutan Esed güçleri çarşamba gecesi bir hastaneyi hedef aldı. El Kudüs Hastanesi’ne düzenlenen hava saldırısında en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ölenler arasında 3 çocukla birlikte şehirde kalan son çocuk doktorlarından biri olan Vasim Maaz’ın bulunduğu açıklandı. Lodra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Rusya destekli Esed güçlerinin Halep saldırılarında son bir hafta içinde en az 107 kişi öldü. Bunlardan 20’si çocuk, 13’ü de kadın. Artan sadırılar sebebiyle aynı dönemde Halep ve çevresinden 40 bin kişinin de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Halep şehrinde artan şiddetten dolayı bombardıman ve top atışları altında yaşayan halkın insani felaketin eşiğine sürüklendiğini açıkladı.  Dün yapılan açıklamada, muhalefet ve hükümet yanlısı güçler arasında yoğunlaşan çatışmalardan dolayı, beş yıldır süren savaştan en kötü etkilenen kentlerden birisi olarak tanımlanan Halep’te on binlerce kişinin durumunun daha da kötüleştiği belirtildi. Yaklaşık 3 buçuk yıldır rejim güçleri ve muhalifler arasında bölünmüş durumda olan Halep, muhaliflerin merkezinde etkin olduğu son büyük şehir. Halep’in muhaliflerden geri alınması için İran ve Şii Hizbullah örgütünün destek verdiği ifade ediliyor.
BM’DEN ACİL  MÜDAHALE ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya ve ABD’ye çağrıda bulunarak ‘zorla ayakta duran’ iki aylık ateşkesi ve zarar gören barış görüşmelerini yeniden canlandırmalarını istedi. De Mistura son üç aydaki üçünkü müzakere turunun bitmesinin ardından Cenevre’de düzenlediği Halep ve en az üç diğer noktada ateşkesin artık tanınmamasından kaygı duyduğunu belirterek, “Dolayısıyla ABD-Rusya tarafından en üst seviyede acil bir inisiyatif alınması çağrısı yapıyorum.” dedi. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren ateşkesin mimarı olan ABD ve Rusya’nın, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nu (ISSG) oluşturan büyük ve bölgesel güçleri bakanlar düzeyinde toplaması gerektiğini söyledi. Suriye barış görüşmelerine mayıs ayında devam etmeyi umut ettiğini söyleyen Mistura, “Yalnızca bombalama ve top atışları haberlerinin geldiği bir ortamda nasıl yapıcı görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz?” diye sordu. Geçtiğimiz 48 saat içerisinde ortalama her 25 dakikada 1 Suriyeli sivilin öldüğünü ve 13 dakikada bir kişinin yaralandığını aktardı. Suriye muhalefetinin barış görüşmelerindeki ana temsilcisi Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) yoğunlaşan çatışmalar ve aksayan insani yardım sevkiyatından dolayı bir hafta önce resmi görüşmelerden çekilmişti.  Müzakerelerde, Beşar Esed’in geçiş hükümetinde yer alıp almayacağı konusundaki derin ihtilaf sebebiyle ilerleme kaydedilemedi.
DIŞ HABERLER