Erdoğan’ın ’hayırsever Zarrab’ı, Prangayla Hâkim Karşısında…

Bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlamasıyla ABD’de tutuklanan işadamı Reza Zarrab, dün ilk duruşmasına çıktı. Zarrab, kimsenin kendisine destek olmaya gelmediği duruşmaya prangalarla getirildi.
17 Aralık rüşvet, karapara ve yolsuzluk soruşturmalarının kilit ismi Reza Zarrab’ın bir ay önce tutuklandığı ABD’de mahkemesi dün başladı. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya katılan Türk gazeteciler, mahkeme salonuna elektronik cihazların alınmaması nedeniyle görüntü alamadı. New York’ta gerçekleşen ilk duruşmaya Zarrab’ın elleri serbest, ayakları ise zincirli bir şekilde getirildi. Mavi mahkum kıyafeti giyen Zarrab’ın son derece zayıfladığı görüldü. Sanatçı eşi Ebru Gündeş de dahil olmak üzere Zarrab’ı desteklemek için Türkiye’den ya da İran’dan hiç kimsenin duruşmaya katılmaması dikkati çekti.
Davaya bakan hakim Richard Berman duruşma öncesi bir şerh düşme ihtiyacı hissetti. Berman, 2014’te İstanbul’da hukukun üstünlüğü konulu bir konferansa katıldığını ve bu programın tarafsızlığına gölge düşürmeyeceğini ifade etti. Daha sonra İstanbul’da yaptığı sunumun özetini savunma avukatlarına da iletti. Programı bir hukuk bürosu ve BM’nin ortak düzenlediğini de anlattı. Savunma avukatları da hakime bu açıklaması için teşekkür edip tarafsızlığına inandıklarını ifade etti.
Sonraki duruşma 16 Haziran’da
Zarrab’ın savunma yapabilmesi için kendisine Türkçe tercümanı tutuldu. Savcılık, soruşturmayla ilgili bilgi ve belgelerin binlerce sayfayı bulduğunu belirterek ek süre istedi. Bunun üzerine mahkeme, 16 Haziran günü asıl duruşma için toplanmak üzere sona erdi. Çok kısa süren duruşmanın tek önemli noktası, iddianamedeki suçların Reza ve avukatlarına okunması oldu.
İran doğumlu Türk vatandaşı olan Zarrab, geçen ay Miami’de tutuklanmıştı. Zarrab hakkındaki soruşturmayı yürüten New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab ve diğer zanlıların ABD’nin İran ve İran kurumlarına karşı yaptırımları ihlal etme ve delmeye yönelik tertiplere karıştıklarını, dünya genelindeki kurumlar yoluyla kara para aklayarak İran’a karşı ABD yaptırımlarını hiçe saydıklarını ve federal suç işlediklerini’ açıklamıştı.
ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zarrab ve suç ortaklarının İran yararına yürüttükleri faaliyetleri sırasında Türkiye ve farklı ülkelerde bulunan şirket ağını kullandığı kaydedilmişti. 17 Aralık 2013 tarihinde aralarında bakan çocuklarının da bulunduğu 89 kişiyle beraber gözaltına alınan ve tutuklanan Zarrab, soruşturmayı yürüten hakim ve savcı ve polislerin görevden alınmasından sonra 2014 Şubat ayında serbest bırakılmıştı. New York Yeni Hayat