IŞİD Füzelerini Önleyemeyen Devletin Gücü Vatandaşa Yetiyor: Kilis Huzuru Unuttu

Son üç aydır Suriye’den atılan füzelerin hedefi olan Kilis’te halk huzuru unuttu. Bugüne kadar 15 kişinin ölümüne sebep olan IŞİD füzeleri dün yine kenti vurdu. Duruma tepki gösteren bir grup vatandaş, valiliğe yürümek isteyince polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Kilis, 2011 yılından bu yana Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen şehirlerin başında geliyor. Sınıra 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve yaklaşık 106 bin nüfusu olan Kilis’te, 116 bin Suriyeli göçmen yaşıyor. Göç dalgasıyla birlikte birçok sosyal problemlerle boğuşan ve toplumsal huzurun kalmadığı kent, sene başından itibaren de Suriye’nin IŞİD terör örgütünün denetimindeki Bab bölgesinden atılan Katyuşa füzelerinin hedefi haline geldi. Son üç ayda atılan füzeleri nedeniyle 5’i Suriyeli 15 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı.
HASTANEYE 16 KİŞİ GETİRİLDİ
Halkın diken üstünde olduğu ve huzurun kalmadığı Kilis dün yine IŞİD’in hedefi oldu. Suriye tarafından atılan 2 Katyuşa füzesi Kilis kent merkezindeki Demirciler Mahallesi’ne düştü. Sabah saat 10.40 sularında atılan ilk füze bir evin duvarına çarptı ve patlamada 1 kadın yaralandı. İkinci füze ise bu noktaya yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Karataş bölgesinde bir evin duvarına çarparak infilak etti. Patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 5 kişi yaralandı. İki olayda yaralanan ve sinir krizleri geçirerek hastaneye getirilenlerin sayısı 16’yı buldu. Bunlardan 10’unun Türk, aralarında 3 aylık bebeğin de bulunduğu 6’sının Suriyeli olduğu belirtildi. Yaralılardan 6’sının vücuduna şarapnel parçalarının isabet ettiği, diğerlerinin işinin ise baygınlık veya sinir krizi geçirdiği saptandı. Bazı yaralılar ayakta müdahalenin ardından taburcu edildi.
TSK, IŞİD HEDEFLERİni VURUyor
Bu arada sınırda konuşlu birlikler, Katyuşa füzelerinin atıldığı IŞİD denetimindeki Bab bölgesini Fırtına obüsleriyle vurmaya devam ediyor. TSK birliklerinin yaptığı top atışlarıyla hedef alınan IŞİD mevzilerinden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görülüyor.
250401
‘Can güvenliğimiz kalmadı’ diyen vatandaşa gözaltı
Kilis’te dün sabahki patlamaların ardından protesto gösterisi için toplanan bir grup, Kilis Valiliği’ne yürümek istedi. Ancak, geçen cuma günü Kilis Valiliği’nin kentte her türlü eylem ve etkinliğin yasaklanması kararı nedeniyle polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek kalabalığın dağılmasını istedi. Kalabalığın yürümekte ısrar edip valiliğe doğru ilerlemesi üzerine polis müdahalede bulunarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Bunun üzerine bir vatandaş, “Nerede bu devlet? Hani bu devlet nerede? Can güvenliğimiz kalmadı. Yeter be yeter.” diye isyan etti.
Çocuklar ölüyor, devlet nerede?
Suriye’den atılan füzeler nedeniyle Kilis halkı her gün ölüm korkusuyla yaşıyor. Kentteki yerli nüfusun başka şehirlere göç etmeye başladığını söyleyen Hasan Utucu isimli vatandaş, “Kilis diken üzerinde. İlerleyen zamanda neler olacağını göremiyoruz. Çocuklar ölüyor, okula gidemiyorlar. Devletimiz bunun önlemini almalı.” diyor. Türk Eğitim Sen Kilis İl Temsilcisi Osman Boybeyi de Kilis’e yapılan saldırının Türkiye’ye yapıldığını belirterek, “Herhalde yetkililer yapılan saldırının ülkeye yapıldığını kabul etmiyorlar. Gözümüzle gördüğümüz kadarıyla tedbir alınmıyor.” tespitini yapıyor. MHP İl Eski Başkanı Arif Amoca ise tepkilerini şöyle dile getiriyor: “Esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Belediye Başkanı, ‘Sokağa çıkmayın, güneye bakan evlerden çıkmayın’ diye ilan veriyor. Ne yapacak bu millet? Hapis hayatı mı yaşayacak? Bunlar bir önlem olamaz. Evin üstüne tepeden de düşüyor bu füze.”