Şirketlere Baskı ve Hükümetin Antidemokratik Tavrı Korkuttu: Türkiye’ye Sermaye Girişi Yüzde 70 Azaldı

Şirketlere yönelik baskı ve hukuk skandalları sebebiyle yabancı sermaye girişinde büyük düşüş yaşanıyor. Parlak yıllarını geride bırakan yabancı yatırımlar 2016’ya çok sert düşüşle başladı. Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın açıkladığı istatistiklere göre bu yılın ocak ayında Türkiye’ye doğrudan yatırım için gelen yabancı sermaye miktarı geçen yıla göre yüzde 70 geriledi. 2015’in ocak ayında 1 milyar 483 milyon dolar olarak gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımlar bu yıl 452 milyon dolara düştü.
Yabancı yatırımların bazı sektörlerde geçen yıla göre yok denecek kadar azalması dikkat çekti. Yabancıların Türkiye’de elektrik, gaz ve su sektörüne yönelik yatırımı geçen yılın ocak ayında 715 milyon dolar iken bu rakam bu yılın ocak ayında sadece 3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörüne 2015’in ocak ayında 163 milyon dolar yabancı yatırım gelirken bu yılın ocak ayında rakam 1 milyon dolara düştü. Ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörüne yönelik yabancı yatırımlar geçen yılın ilk ayında 334 milyon dolarken, 2016’nın ocak ayında 34 milyon dolara geriledi.
Bu yıl özellikle Avrupa Birliği dışındaki Avrupa ülkeleriyle Asya ülkelerinden gelen yabancı yatırımlarda ciddi azalma yaşandı. Ocak ayında 452 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin; 360 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri ve 81 milyon dolarlık bölümü Asya ülkelerinden geldi. AB ülkelerinden gelen yabancı yatırım miktarı geçen yılın ocak ayında 299 milyon dolardı. AB ülkeleri hariç diğer Avrupa ülkelerinden geçen yıl ocak ayında 761 milyon dolarlık yatırım gelirken, 2016’nın ilk ayında hiç yatırım gelmedi. Asya ülkelerinden gelen yabancı yatırım 422 milyon dolardan 81 milyon dolara geriledi. ABD’den gelen yatırımlar ise 1 milyon dolardan 11 milyon dolara çıktı.
PERAKENDE YİNE GÖZDE
2016 yılı ocak ayında kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 14 adet uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşti. Bu şirketlerin 7 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 2’şer adedi ise imalat sanayi ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulundu. Doğrudan yatırımlar yabancı işadamlarının Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişini gösteriyor.