Somali’de Şehit Olan Hıdır Öğretmeni Binler Uğurladı

Eğitim gönüllüsü olarak gittiği Somali’de terör saldırısında hayatını kaybeden matematik öğretmeni Hıdır Çalka, İstanbul’da gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Şehit öğretmenin cenazesinde, Somali’deki Türk okulundan gelen öğretmen arkadaşları da saf tuttu.
SÜLEYMAN KAYHAN İSTANBUL
Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk girişimcilerin açtığı Kıblenüma İlköğretim Okulu’nun servis minibüsüne düzenlenen terör saldırısında şehit düşen Mardinli matematik öğretmeni Hıdır Çalka ile Kemale İsmailova’nın cenazesi dün İstanbul’a getirildi. Tarifeli uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirilen cenazeler, tekbirlerle karşılandı. Azerbaycanlı öğretmen Kemale İsmailova’nın naaşı Bakü’ye yollanırken Hıdır Çalka’nın cenaze namazı ailesi, arkadaşları ve yüzlerce vatandaşın katılımıyla Bahçelievler Ulu Camii’nde ikindi vakti kılındı. Cenaze töreninde duygusal anlar yaşanırken, Hıdır öğretmenin Somali’de birlikte görev yaptığı öğretmenler de cenazede saf tuttu. Bu arada Gebze Fatih Koleji’nden mezun olan Somalili öğrenciler, şehit öğretmen Hıdır Çalka’nın cenazesinde gül suyu ve lokum dağıttılar. Somalili Ahmet Muhammed, “Vefa için buradayız. Bizim de yüreğimiz yandı. Hepimizin başı sağ olsun.” dedi. Ayakta durmakta güçlük çeken baba Ahmet Çalka, oğlu Hıdır öğretmenin tabutu camii avlusuna getirildiğinde gözyaşlarına boğuldu. Şehit öğretmenin eşi Atiye Çalka ve 2 yaşındaki Mehmet Akif’in tabuta sarılma anı ise yürekleri dağladı. Hıdır öğretmenin cenazesi binlerce kişinin tekbirleriyle Silivrikapı Aile Kabristanlığı’nda toprağa verildi.
030507
Türkiye’ye geldiğinde bile ‘öğrencilerim’ derdi
Havalimanından alınan Hıdır Çalka’nın naaşı önce otopsi için Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Cenaze, yapılan otopsinin ardından Bahçelievler’deki baba evine götürüldü.  Aile ve yakınları taziyeleri, Yenibosna’daki Mardin Yalın Köyü Yardımlaşma Derneği’nde kabul etti. Yoğun katılımın olduğu taziye yerinde konuşan Hıdır öğretmenin amcası Zeki Çalka yeğenini, “Senede bir ay izinli geliyordu. O zamanlarda bile bize hep öğrencilerinden bahsederdi. Somali’deki öğrencilerin yoksulluğunu anlatırdı. O gençlerin faydalı bir insan olması için uğraşırdı. ‘Orada nasıl geçiniyorsunuz?’ diye sorununca da hep şükrederdi. O, insanlara ‘Biz kıt kanat geçiniyoruz yeter ki Allah bizden razı olsun’ diyordu. Şehit olmak onun kısmeti oldu.” şeklinde anlattı.
030502
Öğrencileri hatim indirdi
Somali’deki terör saldırısında şehit olan öğretmenler Hıdır Çalka ve Kemale İsmailova için Kuran’- Kerim okuyup hatim indirdi, dualar etti. Bu arada Kıble Numa Türk Okulu 6 kişinin şehit olduğu kanlı terör saldırısının ardından eğitime devam etme kararı aldığını duyurdu. 900 öğrenciye eğitim veren okul, 3 yılda  uluslararası alanda 40 madalya kazandı.
Untitled-5
Somalili bakanlardan vefa
Şehit öğretmen Hıdır Çalka ve Kemale İsmailova’nın cenazesini, Somali Milli Eğitim Bakanı, Güvenlik Bakanı ve Mogadişu Valisi uğurladı. Çalka’nın eşi ve çocuklarına başsağlığı dileyen yetkililer, şehit Hıdır Çalka’nın acısını derinden hissettiklerini belirtti.