Sağlık Bakanlığı’ndan ’novartis Rüşvet Verdi’ Iddiasına İnceleme

Sağlık Bakanlığı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’in Türkiye’de rüşvetle avantaj sağladığı iddiaları hakkında inceleme başlattı.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, “Basına yansıyan söz konusu iddialar ihbar olarak kabul edilmiş olup, bakanlığımız denetim elemanları marifetiyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelenip, soruşturulacaktır. İnceleme sonucunda herhangi bir suistimalin tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır” denildi.
Açıklamada şirket ismi ise belirtilmedi.
İngiliz Reuters ajansının dün Novartis’in, bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye’de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamakla suçlandığını duyurmuştu.
Novartis’ten yapılan açıklamada ise iddiaların asılsız olduğu ve eski bir şikayete dayandığı belirtilmişti.
Açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu iddialarla ilgili bir soruşturma açmıştır. Novartis soruşturma sürecinde tüm kurumlarla tam işbirliği içinde çalışmış, soruşturma sonucunda tüm iddiaların asılsız olduğu sonucuna varılmıştır ve Bakanlık tarafından hiçbir aksiyona gerek görülmemiştir.”

Türkiye en büyük 18. pazar’

Danışmanlık şirketi IMS’in verilerine göre Türkiye ilaç sektöründe dünyanın en büyük 18. pazarı.
Sağlık sektöründe uzmanlaşan IMS, Türkiye’nin 2020 yılına kadar bu sıralamada 15. sıraya yükseleceğini öngörüyor.
Novartis geçen hafta Çin’de rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili uzlaşma için ABD sermaye piyasası düzenleme kurumuna 25 milyon doların üzerinde ödeme yapmayı kabul etmişti.
Şirketin Güney Kore’deki bazı büroları da geçen ay rüşvet iddiaları ile ilgili bazı şüpheler üzerine incelenmişti. (BBC)