Somali, Türk Öğretmenlerine Ağlıyor

Somali’de eğitim faaliyetlerinde bulunan Türk eğitimcilerden acı haber geldi. Başkent Mogadişu’daki Kıblenüma İlköğretim Okulu’nun servis minibüsüne düzenlenen terör saldırısında 2 Türk öğretmenle birlikte 5 kişi hayatını kaybetti. Hain saldırı Somali ve Türkiye’yi yasa boğdu.
Somali’nin başkenti Mogadişu’da faaliyet gösteren Türk okulunun servis minibüsüne terör saldırısı düzenlendi. Kimliği belirsiz saldırganlar, önceki akşam okul çıkışında öğrenci ve öğretmenleri evlerine taşıyan servise ateş açtı. Hain saldırıda Kıblenüma İlköğretim Okulu öğretmenleri Hıdır Çalka (36) ve Banu Kemale İsmailova (34) ile servis şoförü Amir Ömer Salim, tercüman İsa Hacı ve aracın güvenliğini sağlayan asker Mohamed Ahmed hayatını kaybetti. Saldırıda Enes Keskin, Adriana Omama, Merve Kanbolat isimli öğretmenler ile Kemale İsmailova’nın çocukları Nihad ve Nicat İsmailova ve öğrencilerden Mirza Dakni yaralandı. Yaralılar Kimse Yok Mu Derneği tarafından yaptırılan Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların hayati tehlikeleri bulunmuyor. Acı haberi alan Kemale İsmailova’nın kocası Eflatun İsmailova geçirdiği sinir krizi nedeni ile hastaneye kaldırıldı. Afrika Birliği askerleri eylem üzerine başkentteki güvenlik önlemlerini artırdı. Somali polisi de saldırıyı aydınlatmak üzere kapsamlı soruşturma başlattığını duyurdu. Mogadişu’daki hain terör saldırısını El Kaide bağlantılı Eş Şebab terör örgütünün yaptığı iddia edildi.
SERVİS MİNİBÜSÜ İKİ ATEŞ ARaSINDA KALDI
Başkent Mogadişu’daki terör saldırıyla ilgili Somali Kıblenüma Lisesi yetkilileri de bir açıklama yaptı. Açıklamada, öğretmenleri ve öğrencileri taşıyan servise arkasından ve karşısından gelen 2 araçtan ateş edildiği belirtildi. Hayatını kaybeden öğretmenlerin ailelerine başsağlığı dileyen yetkililer açıklamada “Minibüsün arkasından gelen aracın içinden arkadaşlarımızın bulunduğu servise ateş ediliyor. Saldırıda 3 öğrencimiz ve 3 öğretmenimiz yaralanırken 2 öğretmenimizi ise şehit verdik.” dedi. Saldırının görgü tanıklarından Türk öğretmen Yunus Yaşa ise “Polisler müdahale edince saldıranlar kaçmak zorunda kalmış. Yani kaçmasalar, herkesi öldüreceklerdi.” diye konuştu.
Konuyla ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı, “Bu hain saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz.” açıklaması yaparken Mogodişu Türkiye Büyükelçiliği ise Dışişleri Bakanlığı’nın kınama metnini Twitter’dan paylaşmakla yetindi.
Mogadişu Valisi yaralıların başında sabahladı
Kıblenüma İlköğretim Okulu ile saldırısı sonrasında yaralılara sahip çıkan Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Somali’ye kalıcı yardım olarak bağışlayan Kimse Yok mu Derneği de terör eylemini şiddetle kınadı. Derneğin eski Başkanı İsmail Cingöz sosyal medya hesabı üzerinden saldırının detaylarını paylaştı. Cingöz, saldırının akabinde Mogadişu Valisi, bölge polisi ve istihbarat yetkililerin Türk Okulu ve öğretmenlerinin yardımına koştuğunu, hastanedeki yaralıların başında sabahladıklarını kaydetti. Cingöz, daha önce de türlü baskı ve tehditlerle karşılaşan gönüllü Türk eğitimcilerin yaşadıkları terör saldırısı karşısında sarsılsalar da Somali’den ayrılmayı düşünmediklerini aktardı.
Somali
Kenya’dan gönüllü geldi terör saldırısında can verdi
Somali’deki saldırıda hayatını kaybeden öğretmenler arkalarında yürek yakan hikâyeler bıraktı. Saldırıda şehit olan matematik öğretmeni Hıdır Çalka, 2007 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Matematik bölümünden mezun olduktan sonra aynı yıl Eylül ayında gönüllü olarak Kenya’ya gitti. Nairobi ve Mombasa’daki Light Academy Okulları’nda 8 sene öğretmenlik yaptı. Aynı zamanda okul idareciliği de yapan Hıdır öğretmen, bir yıl önce Kenya’dan Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gitmek istedi. Ailesinin “Somali iç savaştan dolayı güvenli değil” uyarısına rağmen Mogadişu’daki Kıblenüma Kız Lisesi’nde göreve başladı. Arkadaşları eğitim gönüllüsü Çalka’yı, “İyi niyet timsali, her zaman çözüm insanı olmuş, yaşatmak için yaşamış, öğrencilerinin ve arkadaşlarının çok sevdiği bir eğitim gönüllüsüydü. 9 senelik eğitim hayatında birçok öğrencinin gönlünde taht kurmuştu.” diye anlatıyor. Çalka, bahçe işleriyle uğraşmayı seven birisi olarak tanınıyor. Çalka’nın cenazesi ailesinin isteği üzerine Türkiye’ye getirilerek İstanbul’da toprağa verilecek.
Somali
Kemale öğretmen 6 ay önce Somali’ye taşınmış
Terör saldırısında hayatını kaybeden Azerbaycanlı şehit Türkçe öğretmeni Kemale İsmailova’nın Somali’ye uzanan hikâyesi de okuyanları gözyaşlarını boğacak türden. Kemale öğretmenin, 7. Türkçe Olimpiyatları’nda vefa ödülüne layık görülen ve emes hastalığından hayatını kaybeden Azerbaycanlı biyoloji öğretmeni Gülnar Ergüneş’in akrabası olduğu öğrenildi. Kemale öğretmen Gülnar öğretmenin kardeşi Eflatun İsmailov’la evliydi. İsmailov çifti yaklaşık 6 ay önce iş dolayısıyla Somali’ye taşındı. Eflatun İsmailov, bir turizm firmasında çalışırken Kemale hanım da bulundukları yerdeki Türk Okulu’nda Türkçe öğretmenliği yapmaya başladı. Kemale öğretmen kısa sürede öğrencilere kendini sevdirmeyi başaran, çalışkan ve özverili biri olarak tanınıyor. Saldırıda İsmailov çiftinin 10 ve 11 yaşlarındaki oğulları Nicat ve Nihad da yaralandı. Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken Kemale öğretmenin cenazesinin, memleketi Azerbaycan’ın Göyçay şehrinde toprağa verilmesi bekleniyor.
Somali başbakanı
Somali başbakanından duygusal taziye
Somali medyasının geniş yer verdiği Türk Okulu’na saldırı haberi başkent Mogadişu’yu yasa boğdu. Somali halkı ile devlet yetkilileri taziye için Türk Okulu’na gelirken, hükümet Türk öğretmenler ve Türkiye’ye dayanışma mesajı gönderdi. Somali Başbakanı Omar Abdirashid Ali Sharmark, başkenti yasa boğan saldırıyı şiddetle kınadı. “Korkakça yapılan bu eylemi kınıyoruz” diyen Başbakan Sharmarke, hayatını kaybedenlerin akrabaları ve Türk hükümetine başsağlığı diledi. Sharmarke, “Bu masum Türk vatandaşları, Somalili kardeşlerine destek olurken hayatlarını kaybettiler.” ifadesini kullandı.
Türk Dışişleri: saldırıyı kınıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, olaydan saatler sonra (TSİ 23.55) yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı. “Bu hain saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz” diyen bakanlık yaralı vatandaşların durumunun yakından takip edildiğini vurguladı. Açıklamada, “Üzüntüyle karşılanan saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” denildi.
Hocaefendi
Terörün her türlüsünü lanetliyorum
Fethullah Gülen Hocaefendi, Somali’de yaşanan kanlı terör saldırısını kınadı. Yazılı bir açıklama yapan Hocaefendi, terörün her türlüsünü lanetlediğini belirtti. Hocaefendi, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Somali’nin Mogadişu şehrinde bir okul minibüsüne yapılan 5 güzel dostun ahirete yürümesine ve okul çağındaki çocukların da aralarında bulunduğu bazı insanların yaralanmasına sebebiyet veren terör saldırısı yakın zamanda yaşanan elim hadiselerle zaten yaralı gönüllerimizi bir kere daha dağladı. Somali halkına eğitim hizmeti vermek maksadıyla orada bulunan muhacir öğretmenlerin, Somalili meslektaşlarının ve öğrencilerin terörist gruplar tarafından hedef olarak seçilmesi ziyadesiyle esef vericidir. Bu saldırıyı, onu yapanları ve bu vesileyle terörün her türlüsünü lanetliyorum. Kalbleri bir melek kalbi gibi saf ve duru dilleri de iç derinliklerinin sadık birer tercümanı olduğuna inandığım öğretmen kardeşlerim Hıdır Çalka ve Kemale İsmailov ile beraber Somalili İsa Hacı, Amr Omar Salim ve Mohamed Ahmed Arale Beyefendilere Cenâb-ı Erhamurrahimin’den rahmet diliyorum. Onları ötede vuslat gölgesiyle serinletmesini, özel konuklarına gösterdiği iltifatı göstermesini ve bütün bu lütuflarını hoşnutluğuyla taçlandırmasını niyaz ediyorum. Kardeşlerimizin anne-babaları, eşleri, çocukları ve yakınlar başta olmak üzere bütün sevenlerine sabır ve metanet, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Ayrıca, bu elim hadisede vatandaşlarını kaybeden Türkiye, Azerbaycan ve Somali halkına taziyelerimi gönderiyorum.”
SÜLEYMAN KAYHAN İSTANBUL