Türk Okulu Öğrencileri Nasa’dan Birincilikleri Kaptı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA)’nın düzenlediği ‘Uzayda Yerleşim’ başlıklı tasarım yarışmasında Romanya’daki Türk okulu öğrencileri yine birincilikleri kaptı.
10. Sınıflar takım kategorisinde Köstence Uluslararası Bilgisayar Lisesi (ICHC) öğrencileri ‘Azura’ adlı projeyle birinci oldu. 10. sınıflar ferdi yarışma kategorisinde ise birinciliği Uluslararası  Bükreş Koleji öğrencisi Ariana Zhao kazandı.
NASA’nın ortaokul ve lise öğrencileri arasında altı kategoride sürdüregeldiği ‘Uzayda Yerleşim’ yarışmasında Romanya’daki Türk okulları yine büyük başarı gösterdi.
nasaa
Dünyanın dört bir tarafından binin üzerinde çalışmanın katıldığı yarışmada, Uluslararası Bükreş Koleji (ISB) 10. sınıf öğrencisi Ariana Zhao, ‘Osiris’ adını taşıyan projeyle ferdi kategoride birinciliği elde etti.
5 aylık yoğun bir çalışma ile projesini tamamlayan Zhao’nun hazırladığı ilginç tasarımda; radyasyona karşı korunma, kapalı sistemde tarım ve su kaynakları, sosyal yaşam ve eğitim dinamikleri, sanal yer çekimi gibi konularda çözümler yer alıyor.
Hazırladığım bu tez gelecek hakkında çok şey öğrenmeme vesile oldu. Araştırma yaparken çok yeni bilimsel gerçeklerin farkına vardım.” diyen Zhao, tezinde uzayda 15 bin nüfuslu bir yaşam ortamında kalıcı ikameti sağlayacak bütün detayları projesine yansıttığını belirtiyor.
Köstence Uluslararası Bilgisayar Lisesi (ICHC) 10. Sınıfında okuyan dört öğrencinin ortak çalışması olan ‘Azura’ adlı uzayda yaşam projesi de takım bazında birinciliğe layık görüldü. Nicolas, Andreas, Ana-Maria ve Calin isimli öğrencilerin hazırladıkları proje; yerkürede yaşam tehlikeli hale geldiğinde, uzayda sosyal, ekonomik, biyolojik ve sosyal ihtiyaçların karşılanabildiği 10 bin kişilik bir koloniyi konu ediniyor.
nas
NASA’nın yarışmasında yine ISB 10. sınıflardan 5 kişilik öğrenci grubu ‘Afrodita’ adlı çalışmayla, Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi’nden (ICHB) Maria Vinea ise ferdi dalda ikinciliği elde etti. Bükreş’ten ve Köstence’den katılan ikişer proje ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
Dereceye giren bütün öğrenciler, 18-22 Mayıs tarihleri arasında Porto Rico’ da düzenlenecek Uluslararası Uzay Kalkınma Proje Konferansı’na davet edildi. Öğrenciler burada projelerini tek tek sunma imkanı bulacak.