Avrupa’nın Kalbinde 4 Patlama: 34 Ölü, 136 Yaralı

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki uluslararası havalimanı ve metroda yaşanan patlamalar, bölgede büyük paniğe neden oldu.Bu arada Belçika Haber Ajansı, başkent Brüksel’de Loi caddesinde bir patlama sesi daha duyulduğunu bildirdi.4.patlamanın ardından yapılan resmi açıklamaya göre toplam 34 kişi öldü, 136 kişi de yaralandı.
rüksel’de bugün düzenlenen terör saldırılarında ölen ve yaralananların sayısıyla ilgili yetkililerden yapılan açıklamaya göre toplamda 34 kişi öldü, 136 kişi de yaralandı.
HAVALİMANINDA PATLAMAMIŞ İNTİHAR YELEĞİ VE KALAŞNİKOF BULUNDU
Belçika resmi yayın kuruluşu VRT, polisin Brüksel Havaalanı’nda, patlamamış bir intihar yeleği ve bir Kalaşnikof tüfeğinin bulduğunu bildirdi.
IŞİD ÜSTLENDİ
IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Amaq Ajansı’dan yapılan açıklamada, “İslam Devleti savaşçıları Salı günü patlayıcı yelekler ve cihazlar ile, İslam Devleti’ne karşı oluşturulan koalisyon üyelerinden Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, havalimanı ve merkezi bir metro istasyonunu hedefleyen bir dizi bombalama gerçekleştirdi” denildi.

NÜKLEER SANTRAL BOŞALTILDI
Belçika televizyon kanalı BTM, Tihange nükleer santralinin tahliye edildiğini duyurdu.
METRO İSTASYONU’NDA DA PATLAMA: 15 ÖLÜ 55 YARALI
Havalimanındaki saldırının ardından Brüksel’deki Maelbeek metro istasyonunda da bomba patladı. Belçika televizyonu, bu patlamada ise 15 kişinin yaşamını yitirdiğini, 55 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kentteki tüm otobüs, tramvay ve metro seferleri durduruldu. Halka “Evlerinizden çıkmayın” uyarısı yapıldı.
Belçika kriz merkezinden halka yapılan çağrıda, “Neredeyseniz orada kalın, dışarı çıkmayın” denildi.
Saldırıların ardından Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açılamada ise AB personeline evlerinden ya da bulundukları binalardan çıkmamaları için uyarıda bulunuldu.
BİR TÜRK YARALANDI
Havaalanında çalışan bir Türk görevlinin DHA muhabirine verdiği bilgiye göre yaralıların arasında bir Türk bulunuyor. Havaalanındaki Türk görevli çalışma arkadaşından haber alamadığını ve daha sonra hastaneye kaldırıldığını öğrendiklerini ifade etti. Önce silah seslerinin duyulduğunu ardından patlamanın gerçekleştiği bilgisini veren yetkili, yaralının Leuven hastanesine kaldırıldığı bilgisini verdi.
DÖRDÜNCÜ PATLAMA HABERİ
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda iki, Maelbeek metro istasyonunda da bir patlama meydana gelen patlamaların ardından Brüksel’de Loi caddesinde bir patlama sesi daha duyuldu

BAŞBAKAN: BELÇİKA İÇİN KARA BİR GÜN
Saldırı sonrası Belçika Başbakanı Charles Michel’den ilk açıklama geldi. Brüksel’deki saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu söyleyen Başbakan Michel, “Belçika için kara bir gün. Kör ve korkakça bir saldırı” dedi.
“KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ”
“Korktuğumuz başımıza geldi” diyen Başbakan Charles Michel, “Şimdi sakin olmaya ve dayanışmaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Belçika Başbakanı Chales Michel, saldırı sonrası başkent Brüksel’e ilave asker sevk edildiğini de belirtti.
“BURAYA GELMEYİN”
Brüksel havalimanının Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İki patlama yaşandı. Bina boşaltılıyor. Havalimanı bölgesine gelmeyin” uyarısı yapıldı.
FRANSA-BELÇİKA SINIRI KAPATILDI
Brüksel’de ikisi Zaventem Havalimanı’nda, biri Avrupa Birliği kurumlarının binalarının yakınındaki metro istasyonunda üç patlama meydana geldi. Patlamaların ardından Belçika’da terör alarmı, en yüksek seviye olan 4’e yükseltildi.
Patlama nedeniyle kasım ayındaki terör saldırılarında 130 kişinin hayatını kaybettiği Fransa’da da terör alarmı verildi. Belçika yayın kuruluşu RTBF, Brüksel’deki patlamaların ardından Fransa sınırının kapatıldığını duyurdu.
ALARM SEVİYESİ MAKSİMUMDA
Havalimanındaki patlamalardan hemen sonra Belçika’da ülke genelinde güvenlik seviyesi en yüksek nokta olan 4’e çıkarıldı.
Patlamanın etkisiyle havalimanındaki camların kırıldığı görüldü.Sky News’ün olay yerinden bildiren muhabiri Alex Rossi, “Binanın sallandığını hissettim. Toz ve duman vardı. Patlamanın yaşandığı yere gittim ve şoke olmuş insanlar vardı” dedi.
SALDIRININ SEBEBİ BELLİ OLDU
Belçika Federal Savcısı, Brüksel Havalimanı’ndaki patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladı.

Patlamanın yaşandığı havalimanı
Zaventem Havalimanı, Başkent Brüksel’in 11 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. Patlamanın yaşandığı havalimanı geçen yıl 23 milyondan fazla yolcu kabul etti.

Bazı görgü tanıkları patlamaların American Airlines bankosunun yakınında gerçekleştiğini söyledi.
THY UÇAĞI LİEGE’E YÖNLENDİRİLDİ
İstanbul – Brüksel seferini yapan THY’nin TK 1937 sefer sayılı uçağı liege havalimanına yönlendirildi. Uçak saat 08.24 de İstanbul’dan kalkmıştı.THY’nin 11.50 (TK-1943) İstanbul – Brüksel seferi iptal edildi.